Újranyit az általános iskola a Csongrád-Csanád vármegyei Újszentivánon, ez alkalomból táblát állítottak a településen, és elmúlt héten felavatták.


Az ünnepségen jelen volt Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, és az MTI tudósítása szerint azt mondta, egy új iskola egyszerre felelősség és lehetőség egy közösségnek. Felelősség a jövő generációjának nevelése szempontjából, és lehetőség arra, hogy a gyerekeknek jobb életük legyen, mint szüleiknek. A kormány célja, hogy minden településen legyen legalább alsó tagozat, ott pedig, ahol megfelelő a gyermeklétszám, nyíljon felső tagozat is, az országban pedig mindenütt minőségi oktatást kapjanak a diákok – mondta a politikus. Azt is mondta Molnár Karolina, hogy az elmúlt öt évben csaknem ötezer helyszínen újult meg bölcsőde, óvoda és iskola, és idén több mint ezermilliárd forinttal többet költ az ország oktatásra, mint 2010-ben.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök azt mondta, az egyházmegye – amely több mint hatvan községben és városban tart fent iskolát – örömmel partner abban, hogy minden településen óvoda és legalább alsó tagozat működjön. Bodó Imre újszentiváni polgármester (független) elmondta, hogy a mintegy 2100 lakosú községben háromszáz általános iskolás korú gyermek él, akik jelenleg jellemzően Szegeden tanulnak. Az önkormányzat célja volt, hogy az egyházmegyével együttműködve megteremtse a lehetőséget a családok számára, hogy gyermekeik helyben tanuljanak. Amennyiben a pályázati lehetőségek engedik, az épületet bővítik, hogy néhány év múlva majd a felső tagozatos diákok is a községben járhassanak iskolába.

Újszentivánon 2022 februárjában a NAV nyomozói elvitték az addigi polgármestert, Putnik Lázárt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával. A testület lemondott, időközi választást kellett kiírni, és nagyon kemény kampány zajlott.

A polgármester-választást Bodó Imre nyerte meg, aki ismert fideszes, kereszténydemokrata politikus Csongrád-Csanád megyében, de korábban kizárták a Fideszből (bár amikor győzött, Kövér László SMS-ben gratulált neki). Hivatalba lépése után sem nyugodtak meg egyhamar a kedélyek.

Bodó egyik fontos célja volt, hogy újraindítja az általános iskolát.

(NARANCS.HU/MTI)

Hirdetés