domokos_laszloA jövőben kevesebb pénzből több közszolgáltatást kell biztosítani – jelentette ki az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László Debrecenben a Napló TOP 100 gálán Hajdú-Bihar megye száz legtöbb adót fizető vállalkozásának képviselői előtt.

A közpénzeket nemcsak szabályszerűen, hanem célszerűen és eredményesen kell felhasználni. A költségvetési gazdálkodás csak megfelelő tartalékok képzésével lehet egyszerre szigorú és kiszámítható, amire jó példa a 2012-es költségvetés, amelyben 520 milliárd forint volt a tartalék - idézte Domokos László szavait az MTI tudósítója. Szükség is volt erre, hiszen az idei költségvetés benyújtásakor még 1,5 százalékos GDP-növekedéssel és az export 8,4 százalékos bővülésével számoltak, októberben viszont GDP-csökkenést és a tervezettnél jóval kisebb exportnövekedést regisztráltak. A 2013-ás költségvetés tervezésekor a kormány 50 milliárd forintos tartalékkal kalkulált, amit a Költségvetési Tanács javaslatára megemelt előbb 50 milliárddal, majd 400 milliárd forintra.

Annak kapcsán, hogy az egész közszférának kevesebből kell gazdálkodnia, Domokos László megjegyezte, hogy „a költségvetési növekedés nem lesz a gazdasági növekedés motorja”, ugyanakkor nagy innovációs gazdaságpolitikai kérdéssé vált, hogy a költségvetési szigor ne legyen a gazdaság fékje.

Az ÁSZ elnöke alapvető vállalkozói érdeknek tartja, hogy az állami megrendelések piaca kiszámítható legyen. Megítélése szerint tervezhetetlenséget vitt a költségvetési gazdálkodásba, hogy a tavalyi költségvetést hétszer, az ideit kilencszer módosították. Kitörési pontként az eredményesség és hatékonyság növelését, a kiszámíthatóbb tervezést és a megfelelő tartalékképzést, a mennyiség és a minőség nem elválasztható voltát, s a közpénzek célszerű és eredményes felhasználását jelölte meg.

Hirdetés