gyerek1Az adóhivatal saját kalkulátorán kiszámolható, mennyi családi adókedvezmény jár gyermekszámtól és fizetéstől függően 2014-ben a gyermeket nevelőknek, illetve 2013-hoz képest mennyivel nő a kedvezmény. Hiszen idén januártól már nem csak az szja-ból, hanem 17 százalék munkavállalói járulékból is érvényesíthető.

Kalkulátort itt tette közzé a NAV. Apropója az lehet, hogy hamarosan aktuális a januári bérfizetés, amikor a családok először láthatják majd bérpapírjukon a kiterjesztett családi adókedvezményt. Ez lesz ugyanis az első hónap, amikor már nem csak a személyi jövedelemadóból, hanem a munkavállalói egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból érvényesíthető a családi adókedvezmény.

Ez jellemzően a három vagy több gyermeket nevelők számára hozhat többletjövedelmet, az egy vagy két gyermeket nevelőknél csak nagyon kis jövedelem esetén marad fenn az szja-ból nem érvényesíthető családi adókedvezményrész. A három gyermekeseknél azonban érezhető keresetnövekedést hozhat, hiszen míg 1 illetve 2 gyermek után a családi adókedvezmény gyermekenként havonta 10 ezer forint, 3 vagy több gyermek után gyermekenként és havonta 33 ezer forint. Egy 300 ezer forint bruttó jövedelmű családnál, ahol 3 gyermek után vesznek igénybe kedvezményt, a nettó kereset 51 ezer forinttal emelkedhet. De e fölötti jövedelmeknél a növekmény egyre kisebb.

A 2014-re vonatkozó változások figyelembe vételével a bérből vonandó járulékokat, kedvezményeket és nettó keresetet a Pénzcentrum.hu kalkulátorával is kiszámolhatja.

Hirdetés