Az egészségügyi államtitkár szerint az EESZT kezdi kinőni a kezdeti gyerekbetegségeket.


„Kiemelt kormányzati egészségügyi digitális célkitűzésekről” beszélt Takács Péter egészségügyi államtitkár a Digital Health Summit nevű konferencián. Takács szerint többek között akkor lesz működőképes az ellátórendszer, ha megfelelő szinten állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek a döntés-előkészítéshez kellenek.

Szeretnék elérni, hogy jövőre a digitális időpontfoglalás és az időpont-módosítást is lehetővé váljék a lakosság számára is, ez szerinte még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is „nagyobb dobás lesz”, transzparens és hatékony járóbeteg-ellátást várnak az újítástól.

A fejlesztés jelenleg ott tart, hogy a rendszer üzemeltetését elkezdték, egyre több szakrendelő és kórházi rendelőintézet kapcsolódik be, és oda szeretnének eljutni, hogy a kétszáz óránál nagyobb kapacitással működő ellátóknál kötelező legyen azt használni.

Takács szerint az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, ismertebb nevén EESZT „kezdi kinőni a kezdeti gyermekbetegségeket”, a további fejlesztések közé sorolta a telemedicina-ellátás támogatását, az okoseszközadatok rögzítését, valamint az e-beutaló és a lakossági funkció bővítését. Utóbbihoz kapcsolódva elmondta, az EgészségAblak mobil applikációt folyamatosan fejlesztik, az abban már elérhető e-recept az államtitkár szerint sikertörténet. 

Mindezek mellett a digitális célkitűzésekben szerepel a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetése, a nemzeti prevenciós rendszer informatikai továbbfejlesztése, az egységes kórházi medikai rendszer kialakítása, és a központi várólista-előjegyzés digitális támogatása is.

(HVG.hu)

Hirdetés