kimeA Kormány törekvése az, hogy további lépéseket tegyen a korrupció megszüntetése érdekében. A most induló integritás tanácsadói továbbképzés célja olyan szakemberek képzése, akik antikorrupciós lépésekkel tovább fokozzák majd az átláthatóságot a közigazgatás minden területén - mondta Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az integritás tanácsadó képzés nyitó rendezvényén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Képzési és tudományos fejlesztésének egy újabb fontos állomásához érkezett az egyetem. Az elmúlt fél év munkája eredményeként elindul az integritás tanácsadó szakirányú továbbképzés az NKE-n, melynek célja 2014 májusáig 100 integritás tanácsadó szakember képzése a közigazgatás számára – hangsúlyozta Prof. Dr. Patyi András, az intézmény rektora – írja az MTI.

A „Korrupció megelőzése és a közigazgatás-fejlesztés áttekintése” című ÁROP 1.1.21 számú kiemelt projekt céljai között szerepel az integritásirányítási rendszer bevezetése a közigazgatásban. Ehhez kapcsolódik a szakirányú továbbképzés, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megrendelői igényeinek megfelelően, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézetében fejlesztettek ki. A képzés – melynek kialakításába a Vezető- és Továbbképzési Intézet bevonta a szakterület meghatározó képviselőit - fővédnökségét az Állami Számvevőszék elnöke vállalta.

A képzés célja integritás tanácsadók képzése a közigazgatás számára, akik alkalmasak és képesek arra, hogy egy közigazgatási szervezetben támogassák az integrált irányítási rendszer erősödését, hozzájáruljanak a korrupciómentes, etikus szervezeti kultúra megerősítéséhez. Az elsajátított elméleti és gyakorlati ismeretek a közigazgatásban széleskörűen alkalmazhatók és hozzájárulnak a korrupció visszaszorításához, a tisztességes, ügyfélközpontú, etikus közigazgatás megteremtéséhez.

A képzés bevezetése igazodik a kormány korrupció elleni törekvéseihez és nemzetközi vállalásaihoz, valamint a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Koncepcióhoz, melynek kiemelt célja a korrupciómentes közszolgálat megteremtése. A képzés elindulása nemcsak a magyar közszolgálat számára fontos, hanem nemzetközi jelentőségű képzési fejlesztés, mely példaértékűvé teszi hazánk korrupció-ellenes intézkedéseit.

Az NKE a közszolgálati képzés bázisintézményeként a korrupció elleni harc aktív képzési és tudományos bázisa. Képzései teljes vertikumában, és a szakirányú továbbképzés során biztosítja a közigazgatás magas szintű szakember-utánpótlását. Ez garanciát jelent a közszolgálati hivatás alapelve, az integritás szemléletű megközelítés kialakulására és elterjedésére a magyar közigazgatásban.

 
Hirdetés