navrasics_tA kormány 2010-ben államreformot indított útjára, amelynek célja, hogy megvalósítsa a „jó állam” fogalmát – mondta Navracsics Tibor tegnap a Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tartott előadásában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter egyebek mellett a kormányablakok és a 2013. januártól induló járási hivatalok fontosságát hangsúlyozta – írja a Magyar Hírlap.

 

Lehet-e jó állam? címmel a Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tegnap Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előadást tartott, valamint lehetőséget biztosított az intézmény tanulóinak, hogy kérdéseket tegyenek fel a közigazgatás és az igazságszolgáltatás újraszervezésével kapcsolatban. Bevezetőjében a miniszter kifejtette, 2010-ben olyan államreformot indítottak el, amelynek célja a „jó állam” megvalósítása. „Maga a fogalom rendkívül evidensnek tűnik, ám a legegyszerűbbnek tűnő célokat a legnehezebb megvalósítani. Az ideális állam három fő tulajdonsággal rendelkezik: hatékony, udvarias és takarékos” – fogalmazott Navracsics Tibor. 

Kifejtette, a megfelelő kormány a polgárok érdekeit szolgálja, és nem pártpolitikai szempontok alapján hoz döntéseket. Úgy fogalmazott, egyetlen olyan intézkedés sem születhet meg, amely csak bizonyos rétegeknek kedvez. „A pártok látásmódja koronként változik. A bal- és a jobboldal egymástól eltérő látásmóddal rendelkezik, ezért más eszközökkel szolgálják a nemzet érdekeit” – mondta a miniszter. Kifejtette, a közigazgatási rendszer reformja nem pusztán a lakosságnak, hanem a gazdasági szektornak is hasznos. Úgy fogalmazott, amikor egy állampolgár „ügyet intéz”, sokszor szabadságot kell kivennie, hiszen a jelenlegi rendezetlenség miatt a folyamatok időigényesek. Ezért ilyenkor nem dolgozik, így nem gyarapítja a gazdaságot. 

„A takarékos állam tehát apparátusát tekintve hatékony, ügyintézési rendszere pedig egyszerű. A folyamatosan megnyíló kormányablakok célja, hogy megfelelő tárgyi környezetben, udvarias és készséges kiszolgálás mellett megvalósuljanak az egyablakos ügyintézési folyamatok” – hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, ez önmagában a jövőbeni „jó állam” üzenetét közvetíti. 

Navracsics Tibor kifejtette, az állami alkalmazott nem egyszerű ügyintéző, hanem minta az állampolgároknak. Hozzátette, az általános hozzáálláson is változtathat, ha a közszféra alkalmazottai igényesen és udvariasan fordulnak az átlagemberek felé.

Hirdetés