halo0Mintaprogrammal segítené a rezsiadósokat a csepeli önkormányzat: a kezdeményezés nyomán az adósságspirálba került családok tartozásának 49 százalékát az önkormányzat és a közműszolgáltatók állnak, a fennmaradó 51 százalékot viszont az adósnak kellene kifizetnie.

Rezsiadósság-kezelő mintaprogram indul Csepelen; az adósságspirálba került családok helyzetének megoldására csütörtökön írt alá szándéknyilatkozatot a kerületi önkormányzat, az Elmű-Émász, a Főgáz Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet.

Tavaly született meg az ötlet, hogy szükség van egy ilyen típusú támogatásra a kerületben – tájékoztatta az MTI-t az önkormányzat. A közlemény idézte Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) polgármestert, aki szerint a kormányzat intézkedései – egyebek mellett a munkahelyteremtés, a rezsicsökkentés, az adórendszer átalakítása – a magyar családok terheinek csökkentését célozzák, és ehhez kapcsolódik a helyi kezdeményezés is.

A segítségre szoruló emberekre utalva úgy fogalmazott: „közös érdeke az országnak, hogy támogassuk ezeket az embereket: fontos, hogy minél hamarabb ki tudjanak kerülni az adósságspirálból, hogy aztán majd ők is hozzájárulhassanak a közös teherviseléshez”. A mintaprogram célja, hogy az átmenetileg rossz helyzetbe kerülő csepeli családokat támogassák rezsitartozásuk részbeni kifizetésével – ismertette a polgármester, kifejtve: az önkormányzat 10 millió, a cégek 15 millió forinttal járultak hozzá a rezsiadósság kezeléséhez. A tartozás 49 százalékát vállalják át, a fennmaradó összeget az adósnak kell kifizetnie. Így „nemcsak halat, hálót is adunk” – tette hozzá Németh Szilárd.

Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász igazgatósági elnöke egyedülállónak nevezte a programot amiatt, hogy az önkormányzat is bekapcsolódik a segítségnyújtásba, és reményét fejezte ki, hogy a mintaprojekt más kerületekben, az ország más részein is megvalósul majd. A Főgáz vezérigazgatója, Koncz László a kezdeményezés azon újdonságára hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztónak is hozzá kell járulnia adóssága rendezéséhez. Ezt az előzetes fizetéshez kötött mérők felszerelése is segíti majd – tette hozzá. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta, hogy a segélyszervezetnek is bizonyítania kell a profizmusát, és ezt úgy teheti meg, „ha azokhoz jut el a segítség, akik valóban rászorulnak”.

(mandiner.hu)

Hirdetés