Gyulán lesz idén május 9. és 12. között a világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozója, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra.


A négynapos rendezvény központi helyszíne a Várkert, de városszerte kínálnak majd szakmai jellegű, szórakoztató és kulturális programokat is a vendégeknek. Dudaszeg József nyugalmazott tűzoltóparancsnok, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy nagyon sok családi, sport-, gasztronómiai és zenés programmal is készülnek a fesztiválhangulatú eseményre. Többek között lesznek gokart-, lövész- és egyéb ügyességi versenyek, de muzeális értékű oldtimer tűzoltójárművek is bemutatkoznak a rendezvényen. A tűzoltók legnagyobb nemzetközi baráti világtalálkozója nagy hagyományokra tekint vissza. Az eddigi helyszínek között osztrák, német, svájci, szlovén, olasz, dán és lengyel települések mellett Gyula már kétszer volt házigazda, 1993-ban és 2009-ben – idézte fel a szervezőbizottság elnöke.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy Európa számos országából érkeznek tűzoltók a rendezvényre, ez erősítheti a város turisztikai vonzerejét. A település stratégiai célkitűzése az, hogy Gyulán évszaktól független attrakciókkal várják az odalátogatókat. A polgármester úgy vélte: Gyulán a turisták gondozott, igényes városképet látnak, és „érintetlen történelmi hangulat árad a város központjából”. A város turisztikai vonzerejét növelő fejlesztésekről szólva Görgényi Ernő kiemelte a Ladics-ház és a Százéves Cukrászda felújítását, a Várkert és a Fekete-Körös szabadstrandja között vezető kerékpárút megépítését, a vízi gyermekparadicsom létrehozását, valamint a Gyulai Várfürdő bővítését.

A keddi eseményre kiadott sajtóanyag szerint a 26. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra magyar szervezője az Önkéntes Tűzoltózenekarok Fennmaradásáért Alapítvány és a Kék Lámpa Egyesület.

Hirdetés