A tájékoztatás és koordináció, később pedig a 65 évesnél idősebbek gördülékenyebb gyógyszerhez jutása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara.


A Gondosóra programhoz való csatlakozás első lépése a gyógyszerészek edukációja és támogatásuk elnyerése a program népszerűsítéséhez – mondta a megállapodás után Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Az elmúlt hónapokban egy pilot program keretében modellezték, hogy a gyógyszertárral nem rendelkező kistelepülések gyógyszerellátása milyen együttműködésben oldható meg a legközelebbi patika és az önkormányzat között. A Gondosóra program ezen a területen is nyújthat majd megoldást.

Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy aktuálisan hatszázezren használják a Gondosórát, minden negyedik 65 év felettinek van ilyen készüléke. Az együttműködés további szakaszaiban a diszpécser szolgálat felkészítést kap, hogy tájékoztatással, információval hogyan tudja a kistelepüléseken élők gyógyszerellátását segíteni úgy, hogy gyógyszerészi feladatokat értelemszerűen nem vesz át. „A gyógyszerellátás biztonságát, zavartalanságát tudja majd segíteni a Gondosóra program.”

„A diszpécserközpontba naponta átlagosan háromezer hívás érkezik – folytatta –, és a hívások 5-10 százaléka bizonyul konkrét segélyhívásnak. A program indulása óta több mint tízezer esetben a diszpécserszolgálaton keresztül hívtak segítséget a rászorulók.” A felhasználóktól pozitív visszajelzéseket kapnak a Gondosóra programmal kapcsolatban, és egyre több szakmai szervezettel (mentőszolgálat, polgárőrség) kötnek együttműködési szerződést.

Hirdetés