balatoniA helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, nagyobb összefogással „gasztronómiai forradalmat” szeretne elérni a tó partján a badacsonyi termelők kezdeményezésére létrejövő Balatoni Kör, melynek alapításában húsz vezető borász és vendéglátós vesz részt a Balaton mindkét partjáról.

Az összefogás célja, hogy a Balaton mentén a helyi termékeket népszerűsítsék, és együttes erővel emeljék európai szintre a balatoni gasztronómiát – mondta el Váli Péter borász. Első lépésként a „Balatoni bort a Balaton-partra” kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy a tóparti vendéglátóhelyeken helyi bort kóstolhassanak a vendégek, de az is fontos célkitűzés, hogy balatoni halakból készüljenek a helyi éttermek fogásai.

Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László emlékeztetett: a helyiek összefogása lehetővé teszi, hogy a badacsonyi borok egyre többször és egyre komolyabb formában jelenhessenek meg a nagy rendezvényeken országszerte. Badacsonyba is érdemes azonban ellátogatni, hiszen egyre több színvonalas rendezvény várja a vendégeket a Balaton egyik legszebb környékén - tette hozzá.

Istvándy Gergely borász, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja hangsúlyozta: Badacsony felébredt „Csipkerózsika-álmából”, és a látogatóknak immár a nyári főszezonon kívül is számos színvonalas kikapcsolódási lehetőséget kínál: többek között nordic walking pályarendszer, az új badacsonyi kilátó, a badacsonyörsi arborétum, a szigligeti vár, az új lábdihegyi strand, a tapolcai tavasbarlang vagy Salföldön lovaglási lehetőség várja a vendégeket.

Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borút Egyesület elnöke elmondta, többek között borúti információs táblarendszerrel és egységes megjelenésű kiadványcsaláddal népszerűsítik a borvidék pincészeteit, de szélesebb összefogásban is gondolkodnak, így a Füredi, a Somlói és a Badacsonyi Borút Egyesület rövidesen együttműködési megállapodást köt.

Hirdetés