kabelTöbb mint száz, a legszegényebbek közé tartozó településen szűnhet meg a tévé- és az internet szolgáltatás a közműadó miatt, mert sok kisebb kábeltévés szolgáltató dönthet úgy, hogy abbahagyja a szolgáltatást – tudta meg a Népszabadság.

 

A 28 ezer háztartást érintő kivonulás értesüléseink szerint nem üres fenyegetőzés: már most is vannak olyan települések, ahol a szolgáltatók elkezdték lebontani a hálózatokat. Az ok: a közműadó a kisebb településeken szolgáltatókat a sávos adókedvezmény ellenére is veszteségessé teszi, ugyanis az egy előfizetőre jutó adó sokszor több ezer forintos nagyságrendű, ezt pedig nem tudják a fogyasztókra hárítani. (Az adó méterenként 25 forint a legkisebb cégek esetében.)

Mindez azt jelenti, hogy az ország legelmaradottabb területein élők ezentúl nem tudják majd nézni a nemritkán egyetlen szórakozási lehetőségnek számító tévét, de nagyobb bajban vannak, akik az internet segítségével dolgoztak: több településen ugyanis a kábeltévés hálózatok jelentik az internetelérés egyedüli módját.

Szép látvány fogadhatja például januártól a világörökségbe tartozó Hollókő látogatóit. Ha a helyiek a jövőben tévézni akarnak, a festői szépségű faluban a házak tetején sorban jelenhetnek meg a parabolaantennák. A helyi szolgáltató, a Gergely Háló Kft. vezetése ugyanis azt tervezi, lebontja a kábelhálózatot. A negyven nógrádi falut kiszolgáló cégnek a 4,5 millió forintos nyeresége mellett mintegy tizenhat millió forint közműadót kellene fizetnie a vezetékei után. Hollókőn ugyan mindössze pár tucat házban szolgáltatnak internetet és tévét, de a fizetendő adó így is csaknem százezres tétel.

– Mindez azért van, mert már az első méter vezeték után is fizetni kell a 25 forintos kedvezményes adót. Egy ilyen kis településen is van néhány kilométer kábel, miközben alig jut rá előfizető – részletezi a problémakört Nagy

László tulajdonos. A helyzetet bonyolítja, hogy néhol a hálózatokat EU-támogatásból építették, s ez így történik ma is. – Van olyan települési munkánk, amely után meg sem kaptuk a támogatást, még (az adó miatt biztosan veszteségessé váló) szolgáltatás sem indult el, de januártól már fizetni kellene az adót egész évre. Egyszerűbb lebontani az egészet, és hagyni a támogatást – mondta a tulajdonos.

Az edelényi kistérség négy piciny falujában már döntöttek a hálózat bontásáról. Oláh Gábor cége jelképes összegért még az önkormányzatoknak is felajánlotta a hálózatot, hiszen azoknak a saját tulajdonú hálózatért nem kell fizetniük. A helyhatóságoknak azonban nincs kapacitásuk arra, hogy megállapodjanak a tévécsatornákkal, számlázzanak, végezzék a műszaki karbantartást – így a lakosságnak marad a műholdas tévé, ha azt fizetni tudja, internet azonban nem lesz. A hetven előfizető kiszolgálásához elég vezeték után ugyanis 150 ezer forintnyi adót kellene fizetniük. Oláh Gábor azt részletezi, hogy e mellett az áramszolgáltatók oszlopainak bérleti díja, a hálózat rezsije és a tévéműsorok jogdíjai jelentik a főbb tételeket, a szegény településeken pedig nincs akkora árrés, amiből kijönne az adó is. megszűnése, ahol uniós támogatásból valósult meg a kábelhálózatok építése. Néhány településen pedig a jelenleg futó gazdaságfejlesztési operatív program égisze alatt épülhetnek kábelhálózatok.

Hirdetés