paragrafus02Közel húsz ország képviseltette magát a Közép – Európa - Év nyitó szakmai rendezvényén, az európai területi társulások (ETT) jóváhagyó hatóságainak találkozóján, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendezett meg immár második alkalommal.

 

A két napos rendezvényt dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint a Közép – Európai - Kezdeményezés főtitkára, Giorgio Rosso Cicogna nyitotta meg köszöntőbeszédével.  A konferencián – melyen részt vett a Régiók Bizottságának és az Európai Bizottságnak a képviselője - tizenkét ország számolt be az ETT-k jóváhagyása során szerzett tapasztalatairól. 

A résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos a jóváhagyó hatóságok közötti aktív kapcsolat kialakítása, annak érdekében, hogy az ETT-k alapítását gátló akadályok megszűnjenek, illetve egységes joggyakorlat alakuljon ki. Magyarország, mint az ETT-k alapításában és működtetésében Közép-Európában a legtöbb tapasztalattal rendelkező ország, a konferencia hagyomány- teremtő megrendezésével törekszik arra, hogy a jóváhagyó hatóságok között ez az intenzív kapcsolat fennmaradjon. 

Az európai területi társulás intézménye az Európai Unió 2006-ban életre hívott olyan jogi eszköze, amely jogi keretet nyújt az európai önkormányzatok és régiók együttműködésére, valamint az uniós támogatások hatékonyabb felhasználására. A társulás legalább két tagállam szereplőit fogja közös szervezetbe, mely közös szervezet jogi személyiséggel és teljes jogképességgel rendelkezik.

Az európai területi társulások alapításához uniós jogszabály ad keretet, amelyet a nemzeti jogszabályok töltenek ki. Ezért az ETT-k alapításában kiemelkedően fontos szerepet játszanak a nemzeti jóváhagyó hatóságok. Az eltérő tagállami szabályozás azonban sok esetben a jóváhagyási eljárások elhúzódásához vezet, ez megnehezíti az együttműködést, az ETT-k alapítását.  

Magyarország 2012 telén Lovasberényben hívta össze először az ETT jóváhagyó hatóságokat, a szomszédos országok vonatkozásában. A két napos konferencián 6 ország osztotta meg tapasztalatait az ETT-kről. A tanácskozást zárónyilatkozat elfogadása követte, amelyben a résztvevők javasolták a problémák közös megoldása, a nemzeti jóváhagyó hatóságok kapcsolatainak elmélyítése, a felek közötti kommunikáció javítása érdekében az egyeztető fórum évi rendszerességgel történő megtartását.   Az ETT jóváhagyó hatóságok második találkozója a Közép - Európai - Kezdeményezés társfinanszírozásában valósult meg.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)

Hirdetés