leaderBüntetőfeljelentéseket tett, és megszüntette a vidéki kistelepülések uniós pályázati pénzforrását biztosító LEADER csoportokban észlelt visszaéléseket – állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium, olvasható az index.hu cikkében. Az optimista hangú helyzetjelentéssel a pápai LEADER akciócsoport vezetőjének drámai hangú írására reagált a tárca. Az Orbán Viktornak címzett nyílt levél azzal vádolta meg a minisztériumot, hogy a támogatási program ellehetetlenítése árán akar anyagi forrásokhoz jutni, ezért egyre betarthatatlanabb eljárásrendet vezet be.

Vannak és voltak problémák a LEADER program helyi szervezeteinél, „hiszen tény, hogy a politika már a 2010-es választás előtt is törvénytelenül beleavatkozott a program végrehajtásába”, a minisztérium mégsem folytatott le „egyetlen – számunkra egyértelmű – ügyben sem folytattak le érdemi vizsgálatot” – vádolta be a vidékfejlesztési tárcát a miniszterelnöknek küldött nyílt levelében a Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport Közhasznú Egyesület elnöke. A pápai szakember szerint a rendszeresen beígért kivizsgálás és rendrakás az elmúlt két évben megmaradt a médiaszónoklatok szintjén.

A szakmai körökben nagy feltűnést keltő írásra a vidékfejlesztési tárca hétfőn reagált. A rövid közlemény konkrétumok ismertetése nélkül azt állítja, hogy a minisztérium úrrá lett a LEADER problémáin: a helyi csoportokban megszüntette a visszaéléseket, és fel is jelentette a bűnösöket. A minisztérium által jelzett visszaélések mibenlétére abból lehet következtetni, hogy a közlemény kifejti: a minisztérium feladata biztosítani, hogy a LEADER csoportok a forrásokat ne a saját működésükre költsék, hanem céljaiknak megfelelő beruházásokra, programokra, a vidéki közösségek fejlesztésére.

A VM szerint lehet, hogy az új elvárás sérti azoknak az érdekét, akik jól megéltek az indokolatlanul magas működési költségekből, de továbbra is folytatja a rendszer egyszerűsítését, és megakadályozza az indokolatlan költségek elszámolását, kifizetését.

A közlemény ellenére a nyílt levelet jegyző Menyhárt Tibor kétségbe vonja, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium érdemben foglalkozott volna a LEADER programban meglévő visszaélésekkel. Menyhárt Tibor az Indexnek azt mondta, az elmúlt időszakban többször is próbálták felhívni a tárca figyelmét a látókörükbe került gyanús ügyekre, de a bejelentések ellenére a tárca nem lépett. A Somló-Marcalmente-Bakonyalja Akciócsoport elnöke szerint a kifizetések a minisztérium irányítása alatt működő kifizetőhely, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal jóváhagyásával történhettek, így a vizsgálatnak a hivatal tevékenységét is érintenie kellett volna.

Menyhárt megítélése szerint a minisztériumnak egyébként nincs is joga a vidéki gazdaságfejlesztési programokban fontos szerepet játszó LEADER akciócsoportok működési költségeinek csökkentésre. Ennek mértékét ugyanis az unió részletesen szabályozza, és Magyarországon már eddig is - jogsértően - felére redukált kereteket fizettek ki. A visszatartott uniós pénzekről ugyanakkor nem tudható, hogy a minisztérium mire költi – állította az Indexnek nyilatkozó leaderes szakember.

Hirdetés