ebkartyaMegközelítette a 200 milliót azoknak a száma, akik rendelkeznek úgynevezett európai egészségbiztosítási kártyával - közölte a 2013-as év összesített adatait – amelyeket az MTI ismertet - az Európai Bizottság.

Tavaly négy százalékkal, vagyis 8 millióval bővült azok száma, akik igényelték az unió egészében sürgősségi ellátásra jogosító kék kártyát, így a tagállamokban társadalombiztosítással rendelkezőknek immár több mint fele rendelkezik ilyen kártyával - tudatta a brüsszeli testület.

'A kártya az EU-ban, Svájcban, Liechtensteinben, Norvégiában és Izlandon is biztosítja a szükséges ellátást. Az, hogy egyre többen igénylik az európai egészségbiztosítási kártyát, azt bizonyítja, hogy az emberek bíznak az európai egészségbiztosítási rendszerben és a védelemben, amelyet a kártya jelent' - idézi a testület Andor László szociálpolitikáért, foglalkoztatásért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztost.

A közlemény ismerteti, hogy a kártya ingyenesen igényelhető, igazolja, hogy birtokosa külföldön is jogosult arra, hogy az adott ország polgáraival azonos feltételekkel kaphasson sürgősségi egészségügyi ellátást, elfogadása pedig kötelező.

Ezzel az esetek túlnyomó többségében Brüsszel szerint nincs is gond, előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy egészségügyi szolgáltató nem megfelelően tájékozott, ezért elutasítja a kártyát. Ennek visszaszorítására Brüsszel tájékoztatási kampányt javasol mind a páciensek, mind az orvosok körében.

A bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy ha valahol elutasítják a kártyát, akkor a páciens lépjen kapcsolatba az adott ország egészségügyi hatóságaival, vagy ha ott is elutasítják, akkor saját tagállamától is kérhet segítséget. A brüsszeli testület végső soron kötelezettségszegési eljárást is kilátásba helyez, ha egy tagállam nem megfelelően ültette át a kártya kötelező elfogadását szabályozó uniós jogszabályt.

A bizottság emellett arra is figyelmeztet, hogy a kártya teljesen ingyenes, és ha valaki pénzt kér érte, azt is jelezni kell az illetékes tagállami hatóságoknál.

A bizottság egy táblázatot is közölt, amelyből kiderül, hogy egyes tagállamokban a lakosság minden biztosított tagja rendelkezik az uniós kártyával, ám a tagállamok között óriási eltérések tapasztalhatók. Magyarországon a nyilvántartás szerint a társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezők 18 százaléka igényelt uniós egészségbiztosítási kártyát.

Brüsszel nem mulasztotta el felhívni mindemellett a figyelmet arra sem, hogy a kártyához kapcsolódó információk, a tagállami hatóságok elérhetőségei, valamint az országonként sokszor különböző ellátási és finanszírozási modellre vonatkozó információk mind elérhetőek mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, amely a legjelentősebb mobiltelefonos operációs rendszerek mindegyikére letölthető.

Hirdetés