fa0Három hónap haladékot kaptak a bajba jutottak: december 1-jétől újra életbe lép a téli kilakoltatási moratórium. Október 15-e és április 15-e között pedig az állami és önkormányzati intézményeknél tilos kikapcsolni a fűtést. Emellett a Belügyminisztérium egymilliárd forint értékben biztosít tűzifát az önkormányzatoknak. A moratórium több száz családot érint.

 

Balázs Zoltán 2003 óta lakik egy salgótarjáni önkormányzati bérlakásban. Segélyből él, munkája nincs. A számlákat alig tudja fizetni, már több mint 150 ezer forint bérleti díjjal tartozik az önkormányzatnak. „Most annyi minden összegyűlt, a villanyszámlám, 65 ezer forintos végszámlám jött ki, azt kellett fizetnem, ezért kimaradt, minden második hónapban tudtam csak fizetni a lakbért” – nyilatkozta az M1 Híradónak Balázs Zoltán.

A december elsejétől életbe lépő kilakoltatási moratóriumnak köszönhetően három hónapig még biztosan maradhat a lakásban, ahogy országszerte több száz másik család is. Sokak szerint az intézkedés fontos a téli időszakban, de kockázata is van. „Egy kicsit elkényelmesedik az ember, újra haladékot kapott, és ezek a folyamatos haladékadások semmiképpen nem serkentik az adósságtörlesztést” – nyilatkozta Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

A bírósági végrehajtóknak 2012-ben csaknem 250 családot kellett kilakoltatniuk. Tartozások miatti végrehajtás viszont több százezer esetben indult. „Ez változott minimálisan ez emelkedett ebben az évben, mint ahogy az előző évben is, most ott tartunk, hogy 400-450 ezer körül indult a végrehajtási ügyek száma” – közölte Schmidt Zoltán, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára.

A kormányszóvivő múlt héten azt is bejelentette, hogy a fűtési szezonban a közfeladatot ellátó állami és önkormányzati intézményeknél tilos kikapcsolni a közműveket, és folytatódik a tavaly indított tűzifa akció is. „Egy milliárd forintot fordít a Belügyminisztérium arra, hogy az önkormányzatok minimális önrészével biztosítson fűtőanyagot a legjobban rászorulóknak” – közölte Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője.

Az a csaknem 300 település, amely már az önrészt sem tudja kifizetni, ingyenesen kapja majd meg a téli tüzelőt.

Hirdetés