birkAz Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának összehívását kezdeményezi a ceglédi polgármester. Földi László KDNP-s országgyűlési képviselő az InfoRádiónak elmondta: a birkózás olyan ősi sport, amelynek az olimpián a helye.

Az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának összehívását kezdeményezi a ceglédi polgármester, aki azt szeretné elérni, hogy a birkózás ne kerüljön ki az olimpiai programból.

A politikus - aki a Birkózás Városa címet viselő Cegléd polgármestere is - a parlament keddi ülésén napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elhamarkodott döntést hozott, amikor állásfoglalásában a birkózás sportág elhagyását javasolta a Nyári Olimpiai Játékok programjából. Kiemelte: "Ókori olimpiai sportágról van szó. Puszta kézzel vívott küzdősportról van szó, amely erősít, tartásra, etikára nevel. Eszköztelensége miatt nem tartozik a drágán űzhető sportágak közé, ezért kitörési lehetőséget adhat számos mozogni, versenyezni vágyó, tehetséges fiatalnak. 

Magyar fiataloknak, akik az elmúlt olimpiák során összesen 19 aranyéremmel 16 ezüstéremmel és 19 bronzéremmel örvendeztettek meg és tettek büszkévé bennünket, magyarokat. Ezzel a döntéssel mindannyiuk, de főleg a birkózást választó gyerekek mindennapi álma, munkája, küzdelme, a példaképek verejtékes eredménye válhat értelmét vesztetté. Nem szabad hagynunk. Fel kell emelnünk a szavunkat nekünk, magyaroknak is és akaratunknak jól hallhatónak kell lennie a nemzetközi kánonban, amely a birkózás visszaszavazását követeli." 

A politikus úgy fogalmazott: "Éppen ezért kezdeményezem, hogy az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága következő ülésén vegye napirendre azt a kérdést: hogyan tudná Magyarország a NOB tavaszi javaslattétele előtt legegységesebben kifejezésre juttatni álláspontját, mely szerint a birkózást mint sportágat 2020 után is az olimpia programjában szeretné látni." 

Földi László a Londoni Olimpián ezüstérmet szerzett birkózóra, Lőrincz Tamásra is hivatkozott parlamenti beszédében, aki Cegléden készült fel a játékokra.

Hirdetés