Számos kihívással kell szembenéznie ma az Európai Unió vidéki területeinek, erre többféle megoldást kínál egy kevésbé ismert tervezet. Az úgynevezett Vidékfejlesztési Paktum az unió vidéki térségei általános fejlődésének fokozására és az előttük álló egyedi kihívások kezelésére fókuszál.


A Helló Vidék portál újságírója egy személyes találkozó során Radim Sršeňt, a Vidékfejlesztési Paktummal foglalkozó koordinációs csoport elnökét, cseh regionális fejlesztési miniszterhelyettest és a Régiók Bizottságának tagját kérdezte erről a témáról.

Radim Sršeň hangsúlyozta a kapacitásépítés és tájékoztató kampány indításának szükségességét annak érdekében, hogy a vidéki közösségek megismerjék a Vidékfejlesztési Paktum révén elérhető lehetőségeket és eszközöket. A szakember víziója túlmutat a mezőgazdasági szempontokon, és a vidékfejlesztés holisztikus megközelítését szorgalmazza, amely magában foglalja a különböző ágazatokat, például a foglalkoztatást, az oktatást, az egészségügyet és a kultúrát. Hangoztatta: itt az idő a helyi cselekvésre.

A beszélgetés itt olvasható

Hirdetés