kirugjBajban lehet a lakosság a további rezsicsökkentés miatt. Bár a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) egyetért a közüzemi közszolgáltatási díjak csökkentésével, és azzal is, hogy a közszolgáltatások meghatározó része önkormányzati tulajdonba kerüljön, felhívja a figyelmet a további rezsicsökkentés veszélyeire – írja a vilaggazdasag.hu.

„Az egyes közszolgáltató szervezetek a további általános, a tényleges helyzet elemzése nélkülrezsicsökkentést már nem lesznek képesek kigazdálkodni” – fogalmaz a szövetség a közleményükben.

Az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató cégek megfelelő müködtetésében, döntő szerepet játszanak a nagyvárosok. Ennek a szerepvállalásnak a gazdasági alapjait a második körös adósságkonszolidáció teremtette meg, ez azt jelenti: az érintett nagyvárosoknak nagyobb szerepet kell majd vállalniuk a jövőben. Így átmenetileg elkerülhető lesz, hogy a távhő-, víz-, szennyvíz- és hulladékszolgáltatások esetében a hatósági és a piaci ár közötti különbség ne a lakosságot, illetve az önkormányzati cégeket sújtsa.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is kizárólag uniós pénzekből lehet majd az energetikai beruházásokat és a különböző eszközpótlásokat fedezni – emelte ki a TÖOSZ. Arról van szó, hogy a közszolgálati vállalatok államosításával, a hatósági árszabályozással, illetve a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz fejlesztésre.

A villamosenegia és a gázszolgáltatók állami megvásárlásának, a központi árszabályozásnak, valamint a többszöri rezsicsökkentésnek az eredményeképpen folyamatósan nyílik az olló a hatósági és a piaci ár között, és ennek a különbségét valaki(k)nek fizetni kell. A próbléma kezelésére a TÖOSZ két megoldást javasol: az önkormányzati cégek átszervezését, és költséghatékonyabbá tételét, illetve az érintett intézmények folyamatos kompenzálását és visszamérését.

Elkerülhetetlenek lesznek ezek a lépések, azaz a létszámleépítés és a költségracionalizálás – nyilatkozta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. „Arra számítok, hogy az érintett mintegy 300 önkormányzat a helyhatósági választások után megteszi a szükséges lépéseket, és átalakítja cégek működést” – fogalmazott az elnök, majd hozzátette: több intézmény is nagyszámú menedzsmentet tart fenn, ezeket meg kell szüntetni.

Schmidt Jenő szerint az uniós forrásokból 400-500 milliárd forint, az állami kompenzálásból pedig körülbelül 1000 milliárd forint várható.

Hirdetés