Három napos programsorozattal ünnepli Miskolc az 1909-es városi rangra emelkedését.


A vármegyeszékhely honlapja szerint ebből az alkalomból több helyszínen is rendezvényekkel várják a miskolciakat.

Pénteken a Szent István téren mások mellett fellép a Miskolci Illés Emlékzenekar, de a színpadi programok mellett bemutatkozik többek között a Miskolc Holding Zrt., a Miskolci Rendőrkapitányság, a Miskolci Állatkert és a Magyar Honvédség Toborzó Iroda is.

Szintén pénteken rendezik meg a Légy részese elnevezésű civil napot az Erzsébet téren, ahol kiállítósátrakkal, pódiumbeszélgetésekkel és színpadi produkciókkal várják a közönséget. A civil nap programjai után Pál Dénes ad koncertet.

Szombaton többek között ünnepi közgyűlést rendeznek a szervezők a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol délután a színházi szoborsétányon felavatják Jenbach Béla szobrát. Ezt követően a Nagyszínház színpadán ünnepi gálaműsort tekinthetnek meg az érdeklődők, míg a Játékszínben a Vasgyári eklógák című előadás lesz látható.

A Szent István téren QR-kódos városnézéssel és színpadi produkciókkal várják az érdeklődőket, akik megtekinthetik a Magyar Népmese Színház előadását, valamint a Sky Fanatic és a Hooligans koncertjét is.

Ugyancsak szombaton „Az Avas régi és új arca” című városnéző sétán és a húszéves CineFestet ünneplő Kertmozi Fesztiválon is részt vehetnek az érdeklődők. A filmes rendezvényen közönségtalálkozóval egybekötött szabadtéri vetítések lesznek, a programban a Nyugati nyaralás és a Hat hét című alkotás szerepel.

A Művészetek Háza Béke Art mozitermében A Zrínyi mindig visszavár című filmet nézhetik meg az érdeklődők ingyenesen, Kerényi László rendezésében. Emellett a jubiláló CineFest programjaként szombaton és vasárnap az érdeklődők megtekinthetik az Uránia és Béke Art mozitermek mozigépházát is.

A rendezvénysorozat alkalmából annak mindhárom napján várják a látogatókat a Florens 2024. otthon-, kert-, és virágkiállításon és vásáron a Miskolci Városi Szabadidőközpontban a Generali Arénában. Emellett a város napja programsorozat részeként rendezik meg a 34. Miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztivált is, amelynek koncertjeit több helyszínen is meghallgathatja a közönség a hétvégén.

Miskolc város napja hagyományosan május 11-e, megemlékezve arról, hogy 1909-ben Ferenc József ezen a napon adott a településnek címeres kiváltságlevelet.

Hirdetés