csepreghyEzen a héten 600 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezik Magyarországra az Európai Bizottságtól - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára az M1 esti műsorában. A következő fejlesztési ciklusban itt is központosítanak – írja a napi.hu.

Ezzel megteremtődik a lehetősége annak, hogy felgyorsítsák a fejlesztéseket. A következő időszakban a pályázatok végrehajtására kell helyezni a hangsúlyt. Ha kell, egyenként megnézik, mi lassítja a projekt megvalósítását, és szükség esetén beavatkoznak, hogy Magyarország egyetlen forrást se veszítsen - közölte Csepreghy Nándor helyettes-államtitkár. Megismételte, hogy 1500 milliárd forint szerződésállományt érintett az Európai Bizottság által felfüggesztett kifizetés, és az 5 százalékos szankció 70-75 milliárd forintot jelent.

Magyarország a felfüggesztés óta 600 milliárd forint számlát küldött az Európai Bizottságnak, ebből a szankcióval érintett összeget nem fizetik ki, de ezt a forrást az ország felhasználhatja ebben a fejlesztési ciklusban.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy a következő két-három hónap kulcsfontosságú, mert most lesz lehetőség arra, amire 2010-ben nem volt: az uniós források felhasználása rendszerének átalakítására. A 2014 január elsejétől induló új fejlesztési periódusban olyan rendszert szeretnének működtetni, amelyben nagyobb feladata és felelőssége van a szakmapolitikát irányító minisztériumoknak, a Miniszterelnökség háttérintézményeként pedig működne egy központi koordináció a makrogazdasági szempontok figyelembevételére.

Hirdetés