Idén összesen öt folyótisztító-versenyt szervezett a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület.


11 tonna hulladékot gyűjtött össze tíz pethajós csapat, összesen kétszáz résztvevő a IV. Bodrogi PET Kupán – közölte a Természetfilm.hu Egyesület szerdán közleményben az MTI-vel.

A Bodrogra negyedik alkalommal tért vissza a hulladékgyűjtő verseny, amelyet a résztvevők ott folytattak, ahol tavaly abbahagyták: Olaszliszkán. A „petkalózokat” erős kapcsolat fűzi a községhez, hiszen ott épül a PET Kupa Folyómenti Folyómentő Vízituristaháza.

A verseny hajóépítéssel vette kezdetét, az első vízen töltött napon pedig Olaszliszka partjánál gyűjtötték a szemetet a csapatok, az önkéntesek és az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai is.

A tíz európai országban zajló Plastic Pirates – Go Europe! program keretében egy-egy delegált mikro- és makroműanyagot gyűjtött és elemzett a megadott szempontok szerint. A Horizon keretprogram által finanszírozott DALIA Danube Lighthouse projekt keretében a petkalózok a parton palackmintákat vettek, amelyeket további vizsgálatokra adtak át egyetemi partnereiknek.

A második nap végállomása Szegi volt, innen Bodrogkeresztúrra hajózott tovább a „flotta”, ahol a Fülöp, a gólya vízi tábor első lakói lehettek.

A négy folyamkilométernyi szakaszon a PET Kupa résztvevői a kezdeményezés tizenegy éves történetének legnagyobb „zsákmányát” fogták: a becsült mennyiség mintegy négy tonna összegyűjtött hulladék egyetlen délután alatt. 

A verseny utolsó napján 7,5 folyamkilométernyi táv és három tonna hulladék összegyűjtése várt a petkalózokra, míg eljutottak a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található Tisza Campingbe, a végállomásra.

A IV. Bodrogi PET Kupa első helyezettje a barlangÁSZOK csapata lett, a második helyre a Siemens Evező-SÖK kerültek, míg a dobogó legalsó fokát az Erste Green csapat foglalhatta el.
A Bodrog Hőse díjat – amelyet minden évben az egy főre vetített legtöbb hulladékot gyűjtő csapat kapja – a tavalyi év után ismét a Siemens Evező-SÖK vehették át. Az először átadott Bodrog Örökös Hőse díjat Szatmári László, az olaszliszkai csapat tagja kapta.

A IV. Bodrogi PET Kupán összegyűjtött hulladék 65 százalékát a szelektálást követően a hazai hulladékfeldolgozó cégeknek köszönhetően újrahasznosítják.

Idén összesen öt folyótisztító-versenyt rendeztek, májusban a Marosra látogattak a petkalózok, június közepén pedig negyedik alkalommal is megtisztították a Tisza-tavat. Ahol a verseny résztvevői befejezték a gyűjtést, ott folytatták az Ifjúsági PET Kupa versenyzői, majd augusztusban a Közép-Tiszán tartották meg a XI. Tiszai PET Kupát.

A hulladékgyűjtés a IV. Bodrogi PET Kupával zárult, a versenyszezonban összegyűjtött hulladék súlya elérte a harminc tonnát.

(Sokszínű Vidék)

Hirdetés