vagujhelyi ferenc01A vírusválság megerősítette a digitális átállás fontosságát, ezért tovább kell gyorsítani az adóhivatal informatikai fejlesztésén - mondta Varga Mihály a Nemzeti Adó- és Vámhivatal országos vezetői értekezletén mondott beszédében, melyben azt is bejelentette, hogy az új célok megvalósítására Vágujhelyi Ferencet nevezte ki az adóhivatal élére.

Az Európai Unióban is példaértékű újításokat vezetett be Sors László vezetése alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amely mára az egyik legjobban működő hivatallá vált Magyarországon, a kitűzött célokat sikerrel teljesítette a Pénzügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint. A hivatal idén már 5,5 millió ember helyett készíti el az szja-bevallást, a 2018-ban indult online számlázás komoly csapást mért a feketegazdaság szereplőire, a gazdaság fehéredésében megelőztük például Németországot és Ausztriát is - sorolta az adóhivatal elmúlt éveinek legfontosabb eredményeit a miniszter a közlemény szerint.

Magyarországon nincs még egy olyan szervezet, amely ennyi feladatot látna el eredményesen. Mintegy 1200 különféle ügy tartozik a NAV hatáskörébe, ez nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló – állítja Varga Mihály, külön kiemelve, hogy a folyamatosan csökkenő adók mellett is az adóhivatal biztosítja a költségvetési bevételek 94 százalékát. A gazdaság újraindítása csak a versenyképesség növelésével lehet sikeres – hangsúlyozta –, ennek egyik legfontosabb sarokköve a vállalkozások informatikai fejlettségének erősítése. A gazdaság digitalizálásában az adóhivatalnak kulcsszerepet szán a kormány, ehhez új célok mentén kell tovább fejleszteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

A frissen kinevezett Vágujhelyi Ferenc korábban már dolgozott a hivatalnál informatikai elnökhelyetteseként, legutóbb pedig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács vezetőjének tisztségét töltötte be. Ott szintén az infokommunikációs szektor fejlesztéséért dolgozott.

Hirdetés