epit1Közel 30 százalékos a növekedés egy év alatt, de nem a lakáspiac, hanem az állami és önkormányzati megrendelések pörgetik egyre jobban a piacot.

Az építőipari termelés volumene júniusban 28,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a KSH. A termelés júniusi mértéke 320 milliárd forint volt, ilyenre még nem volt példa sosem.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 15,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal. Az épületeknél oktatási, ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 30,8, az egyéb építményeké 54,5, a speciális szaképítésé 12,6 százalékkal emelkedett.

A megkötött új szerződések volumene 0,6 százalékkal emelkedett, azonban ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Júniusban főleg a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötöttek nagy értékű szerződéseket – írta a hvg.hu.

Hirdetés