kispostaRégóta tervezett bezárási hullám söpörhet végig az önkormányzati választások után a falusi kispostákon. Mintegy 300 postai hivatalra kerülhet lakat – írja a napi.hu.

Az önkormányzati választások és a rezsiutalványok kézbesítése után, október 17-én mintegy 300 falusi kispostát zárhatnak be országszerte - értesült a Napi.hu több szakszervezeti forrásból. Még nem ismert azoknak a településeknek a listája, ahol bezárnak a postai hivatalok, de az biztos, hogy a Békés megyei Kisdombegyházán október 17-én nyit ki utoljára a helyi posta. Már bejelentették, hogy bezárunk, október 17-én délig vagyok nyitva, 18-án már kipakolunk. Nagyon sajnálom - mondta lapunknak a kisdombegyházi posta egyik munkatársa. A szomszédos Dombegyházán viszont megmarad a hivatal. Kérdeztük a Magyar Postát, hogy összesen hány kispostát zárnak be az önkormányzati választások után, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

KSH adatai szerint 2018 végén 2437 volt a postai szolgáltatóhelyek száma, alvállalkozók további 245 hivatalt üzemeltettek, míg mobilpostai szolgáltatással 1136 település rendelkezett. A statisztikákból az is kiderül: 2010-ben csak 2031 darab saját üzemeltetésű postai szolgáltatóhelye volt a Magyar Postának, ellenben még 714 alvállalkozó látott ebben üzletet. Azóta folyamatosan emelkedett a saját fenntartású, és csökkent az alvállalkozói posták száma, míg a mobilpostai szolgáltatás gyakorlatilag stagnált. Ugyanakkor a posták bezárását már legalább 2016 óta tervezi a kormány.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés