tuzoltoÚj eszközöket és felszereléseket kapnak a napokban az önkéntes tűzoltó egyesületek, önkormányzati tűzoltóságok és önkéntes mentőszervezetek. A pályázati forrásból beszerzett eszközöket elsőként a Pest megyei és a fővárosi szervezetek vehették át.

A tavalyinál 100 millióval több, összesen 700 millió forint értékű támogatásra pályázhattak idén az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek. Az összegből 600 millió forintot az önkéntes tűzoltó egyesületek, 100 milliót pedig a mentőszervezetek kaptak. Az önkéntesek mellett idén először az önkormányzati tűzoltóságok is pályázhattak eszközökre, összesen 225 millió forint értékben.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek számára kiírt 2018-as pályázaton 576 egyesület szerepelt eredményesen, huszonhárommal több, mint az előző évben. A támogatási összeg csaknem feléből központi beszerzésben vásárolt eszközökhöz jutnak. A tűzoltói beavatkozáshoz szükséges alapeszközök – szívó- és nyomó tömlők, sugárcsövek, kéziszerszámok, puttonyfecskendők, láncfűrészek –, valamint védőfelszerelések – bevetési ruha, tűzoltósisak, védőkesztyűk, légzőkészülékek, mászóövek és világítóeszközök – mellett 22 millió forint értékben EDR rádiókat is átvehetnek. Mindemellett országosan 337, tűzoltótechnika-kezelő alaptanfolyamhoz nem kötött gépek, berendezések vizsgáztatására nyílik lehetőség, valamint hetven járművezető a pályázat keretében PAV-vizsgát tehet. Folytatódott az önkéntes tűzoltó egyesületek gépjárművel történő ellátása, az idei évtől négy felújított Steyr Bronto 13 S 23 M20 TZF 200-as gépjárműfecskendő segíti az egyesületek beavatkozásait.

Az országban működő 60 önkormányzati tűzoltóság közül 59 nyújtott be pályázatot, a támogatási keretből 55 különböző típusú, csaknem 1500 szak- és védőfelszerelés beszerzése történt meg. Az önkormányzati tűzoltóságok az önkéntesekhez hasonlóan szintén a káreseti kommunikációt segítő EDR rádiókat kaptak, összesen kétmillió forint értékben.

A 2018-as pályázat keretében 98 önkéntes mentőszervezet részesült támogatásban, összesen 81,5 millió forint összegben. A pályázaton elnyert speciális vízi mentő, műszaki mentő készletek, szivattyúk, zagyszivattyúk és mobil áramfejlesztők mellett védőeszközökkel és védőruházattal is gyarapodtak a mentőszervezetek, így az ezekben tevékenykedő emberek biztonsága is javul. A pályázók által beszerzett quadoknak, utánfutóknak, valamint a mobil vezetési pontnak köszönhetően a szervezetek a nehezebben megközelíthető terepen is könnyebben tudnak tevékenykedni.

A lakosság védelme érdekében létrehozott önkéntes mentőszervezetek létszáma 2018-ra országosan meghaladta a húszezer főt. A létszámnövekedéssel arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, az elmúlt hat évben hatszorosára nőtt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Ferihegyi úti raktárbázisán Pest megye 24 önkéntes tűzoltó egyesülete, 4 önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és 1 mentőszervezete, illetve a főváros 16 önkéntes tűzoltó egyesülete és 3 mentőszervezete vethette át az új eszközöket. A következő napokban a többi egyesület, önkormányzati tűzoltóság és mentőszervezet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon veheti át a pályázaton elnyert eszközeit.

Az ünnepélyes átadáson Erdélyi Krisztián, az OKF főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, hogy az önkéntesek nélkül nincs hatékony beavatkozás, munkájuk ugyanolyan nélkülözhetetlen, mint a hivatásosoké. Köszönet és elismerés illeti őket – mondta –, hiszen ők saját forrásukból, szabadidejükben, önzetlenül segítik a bajba jutottakat, nagyban támogatva a hivatásos tűzoltók tevékenységét, éppen ezért a köszöneten kívül szükség van professzionális felkészülésre és eszközparkra.

(OrientPress)

Hirdetés