doki0Erről hosszas előkészítő munka után döntött  a félegyházi képviselő-testület. A képviselő-testület döntésével egyben megalapította a Kiskunfélegyháza egészségügyéért felsőoktatási ösztöndíjat, rendeletben szabályozva a támogatás részleteit.

A szakemberek számos alternatívát megvizsgáltak annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb megoldást találják meg a jövő Félegyházán tevékenykedő orvosainak kinevelése és itt tartása érdekében. Az új ösztöndíjtól azt remélik, hogy hatékony megoldást nyújt az orvosutánpótlásra.

A most elfogadott rendelet értelmében olyan, jelenleg orvosi egyetemre járó, lehetőleg félegyházi fiatalok jelentkezését várják, akik jövőjüket ebben a városban képzelik el. Az első ösztöndíjszerződést 2019-től tervezi megkötni az önkormányzat. A leendő orvos tanulmányai elvégzéséig havi 100 ezer forint támogatásban részesül, amiért cserében azt kell vállalnia, hogy az önkormányzat egészségügyi alapellátásában, vagy a városi kórház szakellátásában fog dolgozni legalább annyi ideig, amíg az ösztöndíjat folyósították számára.

Az ösztöndíj-program évfolyamonként egy fő támogatásával tervez, azaz 2020-ban egy, majd az azt követő években további egy-egy fővel bővül. Az ösztöndíjasok munkába állásával a Kiskunfélegyházán is érzékelhető orvoshiány néhány év múlva érzékelhetően csökkenhet.

(infokiskunfelegyhaza.hu)

Hirdetés