elleAz Állami Számvevőszék ellenőrzési tervének közzététele az ÁSZ átlátható működésének egyik alapköve. Az ÁSZ 2019 első félévében is szabályszerűségi, helyénvalósági- és teljesítmény-ellenőrzéseket végez. A Számvevőszék honlapján már elérhető, nyilvános ellenőrzési terv a 2018 második félévben megkezdett, még folyamatban lévő, valamint a 2019 első félévben újonnan induló ellenőrzéseket tartalmazza.

Továbbra is fókuszban marad az „ellenőrök ellenőrzése”, melynek keretében az ÁSZ értékeli a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal gazdálkodását.

Az ÁSZ 2019-ben is folytatja az egészségügyi intézményrendszer, a köznevelés ellenőrzési rendszere, illetve a szegénységi küszöb alatt élők felemelésére tett intézkedések ellenőrzését. Folytatódik továbbá az önkormányzatok, az állami vállalatok, az alapítványok, illetve a humánszolgáltatást nyújtó, államháztartáson kívüli köznevelési és szociális intézményfenntartók, továbbá a nyilvános könyvtári ellátás ellenőrzése. Folyamatban van a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése. Az ÁSZ utóellenőrzések keretében értékeli az elmúlt években végzett ellenőrzései alapján, az ellenőrzött szervezetek által összeállított intézkedési tervek végrehajtását. A 2019. I. félévi ellenőrzési tervet Domokos László elnök 2019. december 21-én az Országházban adta át Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének.

Az ÁSZ stratégiai küldetése, hogy szilárd szakmai alapokon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, a közpénz és a közvagyon hatékony és célszerű felhasználását, valamint támogassa a jól irányított államot. Ennek érdekében a Számvevőszék – törvényben rögzített kötelezettségét teljesítve – 2019-ben is összeállítja véleményét a Magyarország 2020-as központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatról, illetve megkezdi a 2018. évi zárszámadás ellenőrzését. Az ÁSZ súlypontba helyezi a második védelmi vonal erősítését célzó, ellenőrző intézményeket érintő ellenőrzéseket, amelynek keretén belül többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és az irányító szervezetek feladatellátása, ezen belül az ellenőrzési és monitoring feladatok ellátása értékelését végzi el.

Az ÁSZ 2019-ben is nagy hangsúlyt helyez az egészségügyi ágazatot érintő ellenőrzésekre, melynek keretében az ÁSZ még 2018-ban megkezdte és 2019-ben is folytatja a „vészhelyzeti” betegellátás rendszerének átfogó értékelését. Az ellenőrzés eredményei képet adnak a társadalom, a közszolgáltatást végző szereplők, illetve a jogalkotók számára arról, hogy a lakosság, mint a sürgősségi betegellátás közszolgáltatás igénybevevője tapasztalatai alapján eredményesen működött-e az ellenőrzött időszakban. Mindemellett több kórház ellenőrzése van folyamatban, valamint 2019-ben újabb egészségügyi intézményeket von ellenőrzés alá az ÁSZ.

A köznevelés ellenőrzési rendszerére irányuló ellenőrzésével az ÁSZ erősíti hozzáadott értéket teremtő tevékenységét és tanácsadó szerepét, mivel a terület átvilágítása hozzájárulhat a felelős gazdálkodás elvének tudatosításához, erősítéséhez. Az ellenőrzést indokolja az is, hogy az ÁSZ még nem végzett ebben a megközelítésben ellenőrzést, továbbá, hogy a köznevelési feladatok ellátásának minősége, a pedagógusok helyzete folyamatos közérdeklődésre tart számot. Szintén fontos társadalmi igénynek tesz eleget az ÁSZ a szegénységi küszöb alatt élők felemeléséhez kapcsolódó intézkedések, illetve a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap ellenőrzésével, valamint a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos feladatellátás átfogó értékelésével.

2019-ben folytatódik a Magyar Villamos Művek Zrt. még 2018 második félévében megkezdett ellenőrzése, mely kiterjed arra, hogy a holding megfelelően látta-e el stratégiai irányító, ellenőrző tevékenységét a tulajdonában álló gazdasági szervezetek fölött. A stratégiai tervezés és döntéshozatal, a társaság-csoport tagjainak felügyelete, valamint a holding központosított pénzgazdálkodási, vagyongazdálkodási tevékenységét is értékelik a számvevők.

Az ÁSZ továbbra is hangsúlyt helyez azon szervezetek, területek ellenőrzésére, amelyek az államadósság-mutató alakulása, az államháztartás hiánya és az ország versenyképessége szempontjából meghatározó jelentőségűek. Ennek megfelelően folytatódik az önkormányzatok, központi költségvetési szervek, állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése, melyek során az ÁSZ a szervezetek integritását – korrupciós veszélyek elleni védettségét – belső kontrollrendszerét, pénzügyi- és vagyongazdálkodását, jelentős beruházásait, valamint működési teljesítményét is értékelheti.

2019. első félévében az ÁSZ folytatja utóellenőrzéseit, melyek a korábbi ellenőrzések javaslatainak hasznosítására készített intézkedési tervek végrehajtását értékelik. A rendszeres utóellenőrzések biztosítják a jogalkotói szándék érvényre juttatását, hozzájárulnak a jogállamiság megerősítéséhez.

(Állami Számvevőszék)

Hirdetés