dokiEgy egészségesebb társadalom érdekében tesz mintaértékűnek szánt lépéseket az önkormányzat és az egyetem.

Kétévente egy helyen, egységes rendszerben, azonos szakmai elvek mellett zajló egészségügyi szűrésen esik majd át az összes debreceni iskolás és óvodás, ha elindul az ezt célzó, körülbelül egy éve előkészítés alatt álló komplex program.

A mintaértékűnek szánt kezdeményezésről többször beszélt már Széles Diába alpolgármester. A lényeg, hogy a Pósa utca 1. szám alatti régi iskolaépületben tavaly már kialakítottak orvosi rendelőt a városrészi betegellátás korszerűsítése érdekében, most pedig egészségügyi centrum is létesül. Ebben a központban végeznék el az összes debreceni óvodás- és iskoláskorú gyerek rendszeres fogorvosi, mozgásszervi, hallás- és látásszervi szűrését az EKG-t is beleértve. Az eredményeket a szülők is folyamatosan kapnák, illetve egy-egy osztály „leszűrése” nem részleteiben, a tanítást sokszor megzavarva, hanem egyetlen napon megtörténne. A rendszer elősegítené továbbá, hogy egy-egy gyerek – ha kíván – a személyes fizikális adottságainak megfelelő sportágat válasszon (ehhez a Debreceni Sportcentrum nyújt majd szakmai támogatást).

– Minden tanköteles debreceni gyermeknek szeretnénk biztosítani a szűréseket a választott óvodától, iskolától függetlenül. A cél, hogy egészségesebben tudjanak élni, ami által a debreceni társadalom is egészségesebbé válik – hangoztatta az alpolgármester a legutóbbi városi közgyűlésen is. 

Egy-egy osztály, csoport látogatása során a gyerekek a koruknak megfelelő egészségügyi képzést is kapnának, illetve a centumban rendezett tematikus kiállítások számára elérhetővé válna maga a célközönség. A szűrőrendszert az önkormányzat a Debreceni Egyetemmel közösen hozza létre és fogja működtetni. Az egészségügyi alapellátás részeként a gyerekek természetesen most is részesülnek hasonló egészségügyi szolgáltatásokban, de mai formájában ez kissé nehézkes, széttöredezett.

A feladatot a Debreceni Egyetem Klinikai Központjához tartozó Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet végzi majd, mely 2019. július elsejétől már átvette az iskola- és óvodaegészségügyi szolgáltatásokat. 

Az új rendszer a Pósa utcai központban még zajló kivitelezési munkálatokat követően indulhat el.

(Civishír)

Képünk illusztráció

Hirdetés