latorcaicsDr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára is felszólalt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület konzorciumában megvalósuló „Romaság – határok nélkül” program kapcsán szervezett online konferencián.

A program mintegy 912 millió forint összköltségvetésű. Megszólítottjai a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein található leghátrányosabb helyzetű településeken élő, elsősorban, roma gyermekek, az ott élő, munkavállalás előtt álló, vagy az iskolarendszerből kiesett fiatal felnőttek, közreműködő önkéntesek, szociális munkások, valamint a telepi roma közösségek vezetői.

A projekt átfogó célja a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkózásának elősegítése a Kárpát-medence magyarlakta területein.

A konferencia kapcsán a humántárca államtitkára emlékeztetett arra, hogy míg 2002 és 2010 között a segélyezésen alapult a kormányzati romapolitika, addig a polgári kormány 2010-től a felzárkózásra, az oktatásra, valamint a munkára helyezte és helyezi továbbra is a hangsúlyt.

A Kormány hosszú távra tervez: a felzárkózási stratégiának megfelelően az oktatási, képzési, foglalkoztatási célkitűzések mellett cél a területi hátrányok csökkentése, az egészségügyi fejlesztés, a gyermekjóléti intézkedések és a szemléletformálás. – emelte ki Dr. Latorcai Csaba.

A gyermekek oktatási esélyteremtő programjaiba eddig 93 ezer ember bevonására került sor, mintegy 61 milliárd forint, értékben. A foglalkoztatási, képzési és lakhatási programokban 84 ezer ember vett részt, mintegy 75 milliárd forint ráfordítással. Az összefogást jól jellemzi az, hogy mindehhez jelentősen hozzájárultak az önkormányzatok és az egyházak.

Közös a múltunk, közös a jelenünk, közös a jövők és közösek az értékeink. Van mire büszkék lennünk, van mire építkeznünk. Az elmúlt évszázadok küzdelmei és minden nehézsége dacára megmaradtunk. Együttműködve, képesek vagyunk szembenézni a XXI. század kihívásaival. – zárta beszédét Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára. A konferencián elhangzott beszéd leirata.

(Emmi)

Hirdetés