informÁtfogó fejlesztési projektet indított a NAIH az információszabadság hatékonyabb érvényesülése érdekében. A projekt során vizsgálják az önkormányzati nyilvánosságot, a központi közigazgatás nyilvánosságát, a közigazgatáson kívüli, de közpénzekkel gazdálkodó és/vagy közfeladatot ellátó szervezetek nyilvánosságra tartozó tevékenységét, és azokat a jogi eszközöket és mechanizmusokat, amelyekkel elősegíthető (kikényszeríthető) a közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz való teljes körű hozzáférés.

Egymilliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezésére és hatékonyságának növelésére.

A KÖFOP-2.2.6-VEKOP-18-2019-00001 azonosítószámú kiemelt projekt célja az információszabadság hazai gyakorlata érvényesülésének vizsgálata kutatásokkal, valamint a szükséges optimalizációs javaslatok kidolgozása.

A hatóság célul tűzte ki az információszabadság mint alkotmányos alapjog magyarországi állapotának teljes körű, tudományos alapú feltérképezését és a kutatási megállapítások alapján a jogi és egyéb szolgáltató környezet javítását célzó koncepciók, javaslatok és egyéb eszközök kidolgozását. A projekt pozitív hatást gyakorol a szolgáltatói szemlélet és az etikus működés megerősítésére a közszolgálatban, és emellett közvetlenül összefügg a közigazgatási folyamatok átláthatóságának javításával.

Az online nyitókonferenciát március 24-én tartották, melyen csaknem 80 szervezet közel 150 fővel képviseltette magát. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférést garantáló alkotmányos alapjog elmúlt 30 éves hazai története számos tapasztalattal szolgál. Emiatt is hiánypótló projektről van szó: a tájékoztatási kötelezettségek gyakorlati megvalósulásának átfogó, országos és minden kötelezetti kört érintő vizsgálata időszerűvé vált Magyarországon. A projekten belül erre a vizsgálatra nyílik lehetőség, így az információszabadság hatékony érvényesülését a jövőben nagymértékben támogathatja és megalapozza egy pontos, célcsoport-specifikus, átfogó helyzetkép. Az átláthatóság növelését szolgáló projekt a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok elérhetőségének könnyítésére, a tájékoztatás javítására fókuszál és ezen keresztül az információszabadság társadalmi kontroll funkcióját erősíti.

Mint elhangzott, a kutatások eredményeként megtörténik a hatékonysági vagy egyéb jogalkalmazási, jogkövetési problémák, valamint az átláthatóságot hátráltató tényezők pontos meghatározása, ezt követően pedig a problémák kezeléséhez szükséges beavatkozások, optimalizációs folyamatok kidolgozása. A NAIH ezáltal megbízható képet kap arról, hogy országos szinten mennyire érvényesül az információszabadság, melyek a problémás területek és ezeken milyen eszközökkel lehet segíteni – emelték ki.

Az adatkezelőket a különféle érintett célcsoportoknak szóló útmutatók, kézikönyvek fogják támogatni, továbbá javaslatok és ajánlások készülnek a döntéshozók és jogalkotók számára a sikeresebb jogérvényesítés érdekében. Az információszabadság iránt érdeklődők számára online tájékoztató felület készül – közölték.

 

Hirdetés