ado3Az Országgyűlés elfogadta a 2019-es adócsomagot, amely alapjaiban változtatja meg a béren kívüli juttatások szabályrendszerét. Az őszi jogalkotási ciklusban még előkerülhetnek újra az erre vonatkozó adószabályok is, de a jelenlegi állás szerint az alábbi szabályokkal tervezhetnek a munkaadók és munkavállalók 2019-re. A módosítást Fata László cafeteria-szakértő foglalta össze.

Míg 2018-ban a 100 ezer forint pénzösszeg juttatás mellett Széchenyi Pihenő Kártyát adhattak a munkáltatók béren kívüli juttatásként, addig jövőre csak a Szép-kártya maradhat ebben az adózási kategóriában a már az idén is megismert összeghatárokkal - foglalja össze a változásokat Fata László cafeteria szakértő.

A béren kívüli juttatások közterhe jövőre az elfogadott csomag alapján 15 százalékos személyi jövedelemadó és 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó lesz. Ez összesen 34,5 százalék közteher.

Ezen juttatásokat a versenyszférában évi 450 ezer forint munkaviszonyban töltött napokkal arányos részéig adhatja majd a munkáltató. Költségvetési szerveknél az évi 200 ezer forint időarányos része a maximális keret.

2018-ban a népszerű egyes meghatározott juttatásokat (ajándék utalvány, Erzsébet-utalvány, nyugdíjpénztári-egészségpénztári hozzájárulás, iskolakezdési támogatás, helyi bérlet stb.) még 40,71 százalékos közteherrel nyújthatják a munkáltatók. Ezek a juttatási elemek az új szabályok alapján szinte kivétel nélkül elveszítik adóelőnyüket 2019-re és jövedelemként adóznak majd. Így a munkáltatónak és a munkavállalónak is ki kell fizetnie a rá vonatkozó közterheket.

Az egyes meghatározott juttatások kategóriájában (40,71 százalékos közteherrel adózva) jövőre az alábbi elemeket kínálhatják a munkáltatók a 2019-re elfogadott adócsomag szerint:

A béren kívüli juttatások (Szép-kártya) keretösszeg feletti része

Önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás

Ajándékutalvány - csekély értékig (évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig)

és néhány speciális juttatási elem.

Az elfogadott szabályok nem kímélik az adómentes juttatásokat sem.

Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége marad meg. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül kifizetheti a munkáltató a költségeket adómentesen.

A többi gyakran használt adómentes elem (sportrendezvényre-kulturális szolgáltatásra szóló belépő, mobilitás célú lakhatási támogatás, lakáscélú támogatás, diákhitel támogatás, kockázati biztosítás) is jövedelemként adózhat 2019-ben - írta közleményében Fata László.

(napi.hu)

Hirdetés