mo2214 magyar megyében az átlagnál is alacsonyabb vásárlóerőt mértek, és bár egy átlagos budapesti is kevesebb pénzből próbál gazdálkodni, továbbra is a fővárosiak költhetnek legtöbbet.

Felével kevesebb gyümölcsöt adnak el, mióta egekbe szökött az ára, de kevesebbet is költhetnek a magyar vásárlók. 7,3 százalékkal kevesebbet, 200 ezer forintot költhet havonta egy átlag magyar a koronavírus miatt - a GFK piackutató friss, nemzetközi felmérése szerint. Nagyobb visszaesést mértek a vásárlóerőben nálunk, mint átlagosan Európában.

Magyarország: a vásárlóerő a főváros környékén a legmagasabb „Magyarországon a tavalyi 7.416 eurós értékkel szemben 2020-ban 6.871 az egy főre jutó vásárlóerő, ez közel 7,3%-os visszaesést jelent” – állapította meg Sztupár Andrea, a GfK ügyvezetője. „A visszaesés ellenére, ez még mindig a 2018-as érték felett van, így Magyarország megőrizte 30. helyét az európai országok rangsorában” – tette hozzá a szakember.

A vásárlóerő 2020-as évi visszaesése minden megyét érint, mindegyikben alacsonyabb az egy főre jutó, euróban kifejezett vásárlóerő a tavalyinál. A legnagyobb visszaesés Győr-Moson-Sopron és Pest megyékben figyelhető meg, itt 753, illetve 751 euró/fő-vel alacsonyabb a vásárlóerő, mint 2019-ben. Mindemellett a top 10 megye rangsora a tavalyi évhez képest változatlan. Továbbra is Budapest vezet 8.627 euró/fős éves vásárlóerővel, ami az országos átlagnál több mint 25 százalékkal magasabb, ám az európai átlagnál még mindig 38 százalékkal kevesebb.

Magyarország húsz megyéjéből mindössze ötben magasabb az egy főre jutó vásárlóerő, mint az országos átlag. E megyék mindegyike továbbra is Budapest környékén, illetve az osztrák határ közelében, illetve Észak-Nyugaton található. Ezzel szemben az ország megyéinek háromnegyede az országos átlagnál alacsonyabb vásárlóerővel rendelkezik. A sereghajtó továbbra is Szabolcs Szatmár-Bereg, amelynek lakosai fejenként csupán 5.392 euróból, azaz az országos átlag 78,5 százalékából, az európai átlagnak pedig 39 százalékából kell, hogy kijöjjenek.

A tanulmány innen letölthető

 

Hirdetés