epitkezes0A kiemelt kormányzati és önkormányzati, valamint magántőkéből megvalósuló budapesti fejlesztések, a Liget Budapest Projekt és a négy egyetemi város (Debrecen, Miskolc, Pécs és Szeged) irodai és ipariingatlan-fejlesztései is bemutatkoztak októberben a müncheni EXPO REAL-on. Hiba lenne azonban leszűkíteni a tablót csak ezekre, nincs olyan ingatlanos részterület, ahol ne lennének jelentős fejlesztések, szerencsére ott is zajlik az élet, ahová kevés fény vetül. Ezeket szedtük most egy csokorba.

Budapesten van egy-két kerület, ahol valóságos daruerdőt látni, annyi a lakás- és irodaházi építkezés. Magántőke a forrásuk, nem úgy, mint a földfelszínen és a föld alatt zajló infrastrukturális beruházások zöménél, ahol még egy ideig a nyitott brüsszeli pénzcsapok jóvoltából haladnak vagy haladgatnak a munkák.

A legnagyobb ívű vegyes funkciójú fejlesztés a Gránit Pólus nevéhez fűződik: a Westendtől északra lévő 94 ezer négyzetméteres telekre szeretné kialakítani a  Central Parkot (irodaházak, üzletek, lakások, szállodák, vendéglátás, szolgáltatások, park).

Egyelőre alkudozik a fővárossal és a kormányzattal, ugyanis a projektet kiegészíti a Ferdinánd híd felújítása és egy pár irodaházból álló mini kormányzati negyed. Kérdés, hogy milyen költségeket, esetleg munkát akarnak ráerőltetni a cégre az asztal túloldalán.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés