alfoldvizMivel más megoldást nem lát, a békéscsabai központú Alföldvíz Zrt. a fizetésképtelenség elkerüléséért, veszteségrendezés címén a tőkeszerkezet helyreállítása érdekében közel 2,6 milliárd forinttal leszállítaná a cég alaptőkéjét. E szokatlan megoldás ahhoz elég, hogy pillanatnyilag elkerüljék a csődöt. A tulajdonos önkormányzatok nem tudnak, az állam nem akar pótlólagos forrást beletenni a cégbe, amely 451 ezer ember vízellátásáról gondoskodik. A rezsicsökkentés itt is visszaüt – írja a Magyar Narancs.

Még annál is sokkal nagyobb a baj a békéscsabai központú Alföldvíz Zrt.-nél, mint ahogy arról legutóbb beszámoltunk a negyedik legnagyobb honi víziközmű cég helyzetét illetően. Noha akkor is azt írtuk, csőd közeli helyzetben van a társaság. Éppen ezért a munkavállalókat összefogó érdekvédelmi szervezet azt sem zárta ki, hamarosan Orbán Viktor miniszterelnök rezidenciájánál, a Karmelita kolostornál fog demonstrálni, hogy felhívja a figyelmet a súlyos gondokra. A vizesek már több levelet írtak a miniszterelnöknek, de egyikre sem kaptak választ.

Ha nem is kizárólagosan, de Békés, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megye 131 településen szolgáltat vizet és vezeti el a szennyvizet az Alföldvíz Zrt., amelynek tavalyi árbevétele kicsivel haladta meg a 12 milliárd forintot. Ám az ellehetetlenülés határára sodródást az jelenti, hogy a cég vesztesége 2019-ben meghaladta a 2,6 milliárd forintot, az idei veszteséget pedig 1,2 milliárd forintra lőtték be.

A cég a négy megyében 1200 munkavállalót foglalkoztat, akiknek keresete az ágazati átlag alatti. S ahogy már beszámoltunk, bár semmilyen szerepük nincs a gigaveszteség kialakulásában, de mindez azzal is jár, hogy az idén béremelésre nem számíthatnak. Az Alföldvíz nem kevesebb, mint 451 ezer ember vízellátásáról és szennyvíz-elveztetéséről gondoskodik.

A cikk itt folytatódik »

 

Hirdetés