kaslermiklos2021-ben az alapellátás minőségi működésére 100 milliárd forinttal, 50 százalékkal több pénzt biztosít a kormány – közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszter pénteken online sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi kormányzat minden eszközzel támogatja, hogy az emberek minden lehetséges esetben a lakhelyükön, a háziorvosuknál kapják meg kezelésüket – emlékeztetett a miniszter. „Ezért támogatjuk, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe szerveződve még hatékonyabban gyógyíthassák betegeiket.”

2021-ben az alapellátás minőségi működésére 100 milliárd forinttal, 50 százalékkal több pénzt biztosít a kormány. A történelmi nagyságú bértámogatás mértéke a kedvezményezett orvosok szolgálati idejétől és a háziorvosok által vállalt praxisközösségi formától függ. A praxisközösségek területi alapon, járásonként, Budapesten pedig kerületenként szerveződhetnek, és háziorvosi, házi gyermekorvosi, valamint fogorvosi praxisokból illetve vegyes praxisokból állnak.

A szakszemélyzet fizetésemelése független a praxis vagy praxisközösség formájától, csak a gyakorlati idő számít, ugyanúgy és olyan mértékben, mint az állami intézményekben.
Minden érintett orvos hetente legalább 20 óra rendelési időt biztosít. A praxisközösségek tagjai vállalják egymás helyettesítését, és biztosítják, hogy a betegek magasabb szintű alapellátásban részesüljenek.

Az alapellátás orvosai számára lehetőség nyílik arra is, hogy minél szorosabb együttműködési formákat alakítsanak ki. Ebben az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálja, ellenőrzi és minden szükséges információval támogatja őket.

A csoportpraxisok lényege, hogy több orvos összehangoltan dolgozik, erősíti és segíti egymás munkáját a betegek érdekében. Ha pedig további konzultációt tartanak szükségesnek, akkor a digitális eredményt elküldik a városi vagy megyei kórháznak, tehát nem a beteg utazik a kórházba, hanem a lelet a specialistához.

Az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakdolgozók bértámogatására a praxisközösségi formától függetlenül, közel 18 milliárd forintot fordít a kormány.

További információkról az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján lehet olvasni.

(OPH)

Hirdetés