Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Ma 2023. márc. 26., vasárnap, Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.

Tudakozó - érdekességek
A nagy sportvezető, Budapest főpolgármestere: Karafiáth Jenő / II. PDF Nyomtatás
2023. március 21. kedd, 08:00

14p 6 Korvin-rendKinevezett főpolgármesterként pártja érdekeit minden elé helyezte, de mindig is a centrumot kívánta képviselni. A korszak azonban nem a mérsékelt politikusok világa: dédelgetett álma, a soképületes sport-liget megépítése helyett a zsidótörvények végrehajtására kényszerült koncentrálni.

 
Az egyetlen, aki a nagypolitikából érkezett a város élére Karafiáth Jenő / I. PDF Nyomtatás
2023. március 14. kedd, 08:00

14p 1 Karafiath-Jeno-portreA 30-as évek második felének politikai légkörében már nem városházi gyakorlattal rendelkező, politika felett álló fővárosi vezetőre volt szüksége a kormányzatnak. Az autonómia a múlté: a tisztség egy az országos politikában tekintélyt kivívott, tapasztalt pártemberre várt.

 
Az első földgömb PDF Nyomtatás
2023. március 07. kedd, 08:00

13t 1 Toscanelli FirenzeA XV. század vége felé már pezseg a korábban inkább álmos középkor, amikor Kolumbusz Kristóf az első földabrosz felé hajolva irányítja hajóit India felé. A földgömb eredettörténetét vizsgálva kukkantunk be az Újkor születésének pillanataiba.

 
Az első nem választott főpolgármester: a város volt a végzete PDF Nyomtatás
2023. február 28. kedd, 08:00

13p Borvendég síremlék - 1Elképesztő tehetség és elszántság kellhetett ahhoz, hogy egy kisközség szegény szűr-szabó mesterének sokadik gyermekekéből főpolgármester legyen. És ilyen a sors: Borvendég Ferenc, ez a nagytudású szakember, néhány hónappal megválasztása után, íróasztalában ígéretes tervek kidolgozott vázlataival távozott az élők sorából: egészsége csak eddig bírta.

 
Ki volt az első magányos Föld-kerülő vitorlás hajós? PDF Nyomtatás
2023. február 21. kedd, 08:00

12t Spray-3A tündérmesék világában szinte bárki bármit elérhet. A valóság azonban néha még ennél is izgalmasabb: a pályáját egyszerű matrózként kezdő Joshua Slocum kapitány csodálatos életét és világraszóló teljesítményét mutatjuk be.

 
Az utolsó választott főpolgármester / II. PDF Nyomtatás
2023. február 14. kedd, 08:00

12p 1 gyarmati házaaA nagy lendülettel kezdett munka rendkívüli eredményeket hozott, de az egyre keményedő Gömbös Gyula mellett hamar elfogyott a mozgástere. Alig két évvel megválasztása után már a lemondást tartotta az egyetlen becsületes útnak. A magyarság jövőjéért tovább politizáló Huszár Aladárt majd az elsők között tartóztatja le a Gestapó és Dachauban halt meg 1945-ben.

 
Az utolsó választott főpolgármester / I. PDF Nyomtatás
2023. február 07. kedd, 08:00

12 3Palócföldről érkezett a lemondott Ripka Ferenc utódja, Huszár Aladár a főváros élére, aki abszolút többséget szerezve előzte meg két riválisát. Cikkünk első részében a főpolgármesteri tisztség eléréséig terjedő életútját mutatjuk be: a kiváló szakember számos helyen bizonyítva modernizálta a vidék közigazgatását.

 
Mióta készülnek interjúk? PDF Nyomtatás
2023. január 31. kedd, 08:00

11t henri-de-blowitzTudakozó rovatunk legújabb érdekessége az interjú, mint műfaj születését mutatja be. Egy különleges ember különleges pillanatát, és annak történetét mutatjuk be.

 
Egy mesehős révbe ér / II. PDF Nyomtatás
2023. január 24. kedd, 08:00

11p 1931. január 29A főváros főpolgármestereit felvonultató arcképcsarnokunk legutóbb Ripka Ferenc (1871 – 1944) portréját kezdte felvázolni. Az isaszegi erdészlakból a kora árvaságba, az ínségszállástól az államtudományi doktorátuson át, a megbecsült újságíró státuszáig tanúi lehettünk példás helytállásának. Majd a Ganz-gyárban a városvilágításban, a Gázgyárban a közművek szervezésében és vezetésében megszerzett és nemzetközileg elismert jártasságot. Ami a városvezetésbe repítette, Budapest kormánybiztosává tette, majd főpolgármesterré választásához vezetett.

 
« ElsőElőző1234KövetkezőUtolsó »

1. oldal / 4

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?