Hirdetés
Informatikai stratégia PDF Nyomtatás

Az informatikai stratégia alapvető célja, hogy a jelenlegi állapotok felmérését, értékelését követően, rövid, közép és hosszú távú informatikai célokat fogalmazzon meg. A jelenlegi állapot értékelése mellett fontos a célok kitűzése során a szervezeti szintű stratégia ismerete, mivel az informatika feladata a szervezet folyamatainak támogatása, kiszolgálása.

A rövid, közép és hosszú távú célok kitűzését követően az informatikai stratégia feladata, hogy meghatározza a célok eléréséhez szükséges szervezési és fejlesztési tevékenységeket.

A stratégia elkészítésének folyamata a következő lépésekből áll:

1. Jelenlegi helyzet felmérése: azaz az informatikai elemek és a stratégiát befolyásoló folyamatok, valamint szabályozók áttekintése, értékelése.
1.1. Konzultáció, dokumentálás

2. Célok meghatározása: a helyzetfelmérés valamint a szervezeti szintű célok alapján rövid, közép és hosszú távon megvalósítani kívánt célok megfogalmazása. (Az informatikai stratégia a szervezeti célok informatikai, kommunikációs támogatását meghatározó folyamatokra koncentrál, így a humán-politikai stratégia természetesen nem része az informatikai stratégiának.) A célok meghatározása során, a prioritások meghatározásakor kiemelten kezeljük azokat a célokat, amelyek elősegíthetik az önkormányzatok szolgáltató jellegének bővülését.
2.2. Konzultáció, dokumentálás

3. A célok eléréséhez szükséges lépések meghatározása: azaz a jelenlegi állapotból, a kívánt célok megvalósításához szükséges folyamatok megfogalmazása, e megvalósítás nagyságrendi költségvetési kihatásai.3.1.Konzultáció, dokumentálás

4. Kapcsolódó stratégiákkal szemben támasztott követelmények – rendszerszemlélet – meghatározása: az informatikai stratégia folyamat előírásai támaszthatnak követelményeket – fejlesztési, szervezési – más szervezeti szintű folyamatokkal szemben. Egyes célok megkívánhatják, hogy az informatikai alkalmazások felhasználói speciális szakmai ismeretekkel rendelkeznek, amely biztosítása más stratégiák feladata.
4.1. Dokumentálás

5. Az elkészített tervezet átadása, az észrevételek megvitatása és a stratégia véglegesítése.
5.1. Konzultáció, dokumentálás

Az ETK Szolgáltató zRt. vállalja a fenti tevékenységek magas színvonalú elvégzését, az önkormányzati gazdálkodás és az informatika területén egyaránt gyakorlott szakembereivel a helyzetfelméréstől a stratégia átadásáig.
Előzetes konzultációt követően konkrét és részletes ajánlatot adunk.

Ossza meg a bejegyzést