Hirdetés
Idén 2700 milliárd forint uniós forrásra írnának ki pályázatokat
2015. június 26. péntek, 07:00

Az idén a tervek szerint 133 pályázati felhívást ír ki a kormány, összesen mintegy 2700 milliárd forint forrásra – közölte a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára Nagykanizsán. Erről a Magyar Nemzet számol be.

Vitályos Eszter a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett konferenciát követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Európai Bizottság elé terjesztett tíz magyarországi operatív programból hetet fogadott már el a bizottság, a további hármat pedig várhatóan nyáron hagyja jóvá, így elindulhatnak a pályázatok.

Az államtitkár kifejtette: a 2013-ig tartó fejlesztési ciklusban biztosított 24,9 milliárd után a mostani, 2014-től 2020-ig tartó időszakban 34 milliárd euró kohéziós célú támogatást használhat fel Magyarország. Az előző pénzügyi időszak forrásainak 87 százalékát hívta le eddig Magyarország – ezzel a második a 2004-ben csatlakozott tíz uniós tagállam közül –, de várhatóan sikerül a teljes keret száz százalékát felhasználni.

Munkahelyteremtés és gazdaságfejlesztés

Az előző hétéves ciklusban minden magyar állampolgárra 660 ezer forint európai uniós pénz jutott, ez a mostani hét évben 712 ezer forint lesz. A pályázati források középpontjában a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés áll, a rendelkezésre álló támogatások több mint 60 százalékát közvetlenül erre a két célra biztosítják, és a kormány elsősorban a kis- és a közepes vállalkozásokat tekinti ebben partnernek – emlékeztetett Vitályos Eszter.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány várhatóan a héten fogadja el a megyék és megyei jogú városok integrált településfejlesztési programjait. Akadt köztük olyan, amelyet átdolgozásra vissza kellett küldeni, de például Nagykanizsa programja rendkívül erős szakmai tartalmú lett – jelezte.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés