Hirdetés
Kétmilliárd forint tanyafejlesztésre
2013. július 11. csütörtök, 07:00

tanya kA tanyafejlesztési program idei, harmadik ütemében kétmilliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni augusztus 7-éig. A támogatáshoz szükséges pénzt 100 százalékban nemzeti forrásból biztosítja a Vidékfejlesztési Minisztérium erre a célra. Az idén a pénzügyi segítségre hét megye 68 járásának 724 településéről lehet pályázni.

2011-ben és 2012-ben mintegy egy, illetve másfél milliárd forint állt rendelkezésre a tanyafejlesztés támogatására, így a harmadik ütem kétmilliárdjával együtt az összeg mintegy 4,5 milliárdra emelkedik – mondta el a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Budai Gyula. Emlékeztetett: Magyarországon most mintegy 300 ezer ember él tanyán. A tanyafejlesztési program célkitűzése pedig az, hogy a tanyán élők életkörülményei javuljanak, és elérjék a nagyobb településen élőkét.

A támogatásokra a települési önkormányzatok és a tanyán élők egyénileg is pályázhatnak. Az önkormányzatok maximálisan 200 ezer euróra, míg az egyéni gazdálkodók maximum 7500 euróra. Az önkormányzatoknak és a fiatal gazdáknak céljaik megvalósításhoz 10, míg az egyéni pályázóknak 25 százalékos önerőt kell felmutatniuk.

A legsikeresebb pályázati célkitűzés a helyi termékek piacra juttatásának segítése volt, Budai Gyula úgy vélte, hogy az idén ez a terület kiemelten sikeres lehet. Példaként hozta egy új állatvásártér felavatását, amelyen személyesen vett részt.

Új programelem a tanyavillamosítás támogatása. Erre az idén 150 millió forint áll rendelkezésre – közölte Viski József, a Vidékfejlesztési Minisztérium stratégiai főosztályának vezetője. Ebből a forrásból 100 milliót az önkormányzatok, míg 50 millió forint támogatást az egyéni gazdálkodók használhatnak fel. Várhatóan 2020-ra lesz villamos áram a Magyarországon lévő tanyák mindegyikében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?