Hirdetés
Több mint négyszáz pályázat tanyafejlesztésre
2012. szeptember 07. péntek, 06:00

 

tanya02Az augusztus végi határidőig a közel kéthónapos pályázati időszak alatt összesen négyszáztizenhat pályázatot fogadtak be a Tanyafejlesztési Program keretében - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Budai Gyula.

A szóban forgó pályázatokra összesen 2 milliárd 749 millió forintot igényeltek. Így a pályázók - önrészükkel együtt - összesen mintegy 3 milliárd 236 millió forint értékű fejlesztést kívánnak megvalósítani 240 alföldi tanyás településen - ismertette a számokat. Emlékeztetett arra, hogy a program két pályázati célterületére, a települési és térségi fejlesztésekre, valamint a tanyagazdaságok korszerűsítésére összesen mintegy 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, kizárólag nemzeti forrásból.

A részletekről elmondta: az önkormányzati típusú, helyi közösségek számára kiírt pályázati konstrukció - ez az első célterület - keretében 176 pályázatot véglegesítettek, mintegy 2,3 milliárd forint támogatási igénnyel. Itt a rendelkezésre álló forrás 1,04 milliárd forint. Ezen a területen, a múlt évihez hasonlóan, leginkább a földutak rendbetételére, a tanyagondnoki szolgáltatások fejlesztésére, valamint a tanyai termékek piacra jutásának támogatására volt igény – írja az MTI.

Az egyéni típusú tanyagazdaságok fejlesztésére kiírt konstrukció keretében 240 pályázatot véglegesítettek, több mint 449 millió forint támogatási igényt megjelölve. Itt a rendelkezésre álló forrás összesen 400 millió forint. A legnépszerűbb célok pedig: a gépbeszerzés, az állatállomány kialakítása, bővítése, valamint a szaporítóanyag vásárlása.

A nyertes pályázatokról a miniszter október 31-éig hoz döntést. A támogatási szerződések megkötését követően kifizetik a nyerteseknek a támogatási előleget. Ez legfeljebb a támogatási forrás 25 százaléka lehet. A kifizetésre várhatóan a jövő év elején kerül sor. A nyertes pályázóknak legkésőbb 2013. április 30-áig kell megvalósítaniuk fejlesztéseiket. A VM a támogatás teljes összegét legkésőbb a szóban forgó időpontig fizeti ki.

Budai Gyula emlékeztetett: a Tanyafejlesztési Programra tavaly mintegy egymilliárd, míg jövőre várhatóan mintegy kétmilliárd forint áll majd rendelkezésre. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: az első célcsoportban a pályázóknak 10, a másodikban pedig 25 százalék önerővel kell rendelkezniük. Balogh József (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Magyarországi Tanyán Élők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a Tanyafejlesztési Program nagy segítséget és lehetőséget jelent a tanyán élők számára.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés