Hirdetés
Szétaprózódó tanyapénzek
2012. augusztus 24. péntek, 08:00

tanyaMásfélmilliárd forintra pályázhatnak azok az önkormányzatok, amelyek külterületén több, döntően rossz anyagi és infrastrukturális helyzetű tanya található. Kérdés azonban, mire lehet elég ez az összeg: több érintett szerint is túl sok részre osztják el – írja a Világgazdaság.

 

Kis túlzással a fél Alföld érintett lehet a tanyaprogramban: összesen 241 település pályázhat az állami támogatásra, amely keretében másfélmilliárd forintot osztanak el a tanyák fejlesztésére. A pályázat határideje a jövő hét vége, és az már bizonyosan látszik, hogy a tavalyi egymilliárdos keret után ezúttal is bőven lesznek jelentkezők. A kormánykommunikáció szerint akár 300 ezer embert is érinthet a program, bár valószínűbb, hogy ez a szám akkor jöhet ki, ha azokat is beleszámolják, akik a belterületen élnek, de fenntartanak egy tanyát is.

Más támogatási rendszerekkel ellentétben itt egymás mellett pályázhatnak önkormányzatok és magánszemélyek is, vagyis az az összeg, amelyet szétosztanak a pályázó települések közt, jóval kevesebb lesz a másfélmilliárdos induló adatnál. Az önkormányzatok a tanyagondnokság feladataihoz, valamint a helyi piacok létesítéséhez, fejlesztéséhez, és az ottani infrastrukturális munkákhoz kérhetnek segítséget, úgy, hogy nekik csupán 10 százalékos önrészt kell biztosítaniuk. A magánszemélyek, akiknek tanyájuk van, a nem települési feladatokra pályázhatnak: ilyen lehet akár az épületfelújítás, akár a gépek fejlesztése, de még az állatállomány bővítésére is beadhatják az igénylést.

Az így több mint kétszáz önkormányzat közt elosztott, a másfélmilliárdosnál végül várhatóan kisebb összeg nagyságát jól jelzi: a hét alföldi megye 4,7 milliárd önhikis, azaz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatnak járó támogatást kapott eddig idén. Ez közel annyit tett ki, mint amennyit a másik 12 megyének együttesen megítéltek: az országos önhiki-keret 48 százalékát, és sokak szerint még ez is kevésnek bizonyulhat. Nem is elsősorban az össztámogatás nagyságát kritizálták, hanem az elosztás módját. Az elmúlt másfél évben sokszor lehetett hallani a hasonló támogatásoknál, hogy a kevesebb talán több lett volna – önhikis pénzt például tavaly a magyar önkormányzatok közel fele kapott, és az idei háromból eddig lezárult első körben is már több, mint a harmaduk, 1345 település. Így pedig külön-külön jóval kevesebb jut. Igaz, olyan anomália idén már nem fordult elő, mint tavaly, amikor volt olyan falu is, ahova 14 ezer forint jutott. Azt persze egyelőre még nem tudni, hogy milyen elvek alapján ítélik meg a mostani pályázat eredményét.

A kormány azt ígéri, hogy a bővülő tendencia folytatódhat, és jövőre még több juthat a tanyákra. A keret valóban növekedett 2011 óta, akkor még csak 1, idén már 1,5 milliárd forintra lehetett pályázni. Budai Gyula államtitkár azt ígérte, hogy 2013-ban ugyanekkora lesz az emelkedés, akkor már 2 milliárdot osztanának szét.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés