Hirdetés
Önkormányzati fenntartású múzeumok támogatása
2012. július 26. csütörtök, 06:00

 

falumuzeum_cigandKözzétette az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága a helyi önkormányzatok által fenntartott muzeális intézmények 2012. évi szakmai támogatására kiírt pályázat eredményét.

A közismert néven Alfa programként ismert támogatást 2004 óta igényelhetik a helyi önkormányzatok, az általuk fenntartott muzeális intézmények szakmai fejlesztésére. A felosztott költségvetési támogatás a 2012. évben rendelkezésre álló összeggel (166,4 millió Ft) meghaladja a kétmilliárd forintot, így méltán állíthatjuk, hogy évtizedek óta az első mérhető eredményeket hozó, hosszú távú változásokat előidéző szakmai programról van szó, melynek sikeres és következetes végrehajtása a teljes magyar múzeumi hálózat munkáját befolyásolja, jelentősen hozzájárulva a kulturális vidékfejlesztés feladataihoz is – olvasható a kormány honlapján.

Az idei pályázati kiírásra – a megyei önkormányzatok által fenntartott intézmények fenntartóváltása miatt – a korábbi éveknél kevesebb számú, mindösszesen 9 kérelem érkezett, ezeknek többsége ugyanakkor magas szakmai színvonalon összeállított, igényes és kidolgozott anyag volt – szögezi le az Államtitkárság. Különösen nagy jelentősége van annak, hogy a megítélt támogatásokból eddig kevéssé bemutatott, de annál fontosabb témák bemutatására nyílik lehetőség (ipar-technikatörténet, történeti ökológia).

A bíráló bizottság javaslatai alapján Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hat muzeális intézmény támogatását hagyta jóvá. 

A döntési táblázat innen letölthető >>

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés