Hirdetés
NFÜ: fel kell pörgetni a támogatások kifizetését
2011. szeptember 30. péntek, 08:00
paly_penzAz NFÜ igyekszik még jobban felgyorsítani az uniós pályázatok elbírálását, ám még így is nehéz feladat előtt áll a rendszer, hiszen 2015-ig 6000 milliárd forintnyi támogatást kellene folyósítani - hangzott el a Napi Gazdaság konferenciáján.

 

A korábban megítélt támogatásoknak mindössze 22 százalékát fizették ki az uniós pályázatokon – mondta el a Napi Gazdaság kkv-konferenciáján Tóth Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) központi monitoring főosztályának vezetője. A szakember szerint ugyanakkor a pályázaton nyertes 30 ezer vállalkozásból 25 ezer valamilyen összeget – részfizetéssel vagy épp előlegként – már kapott.

Jelenleg 190-200 milliárd forint áll kifizetés alatt, ám a vállalkozások előzetes terveik szerint még az idén 1500 milliárd forintnyi uniós pénzzel számoltak. Erre ugyanakkor csak akkor van lehetőség, ha az elszámolásokhoz szükséges számlák beérkeznek, hiszen Brüsszeltől csak kifizetett számlák után lehet a pénzeket lehívni. Azt a főosztályvezető is elismerte, hogy fel kell pörögnie a folyamatnak, hiszen 2015-ig további 6000 milliárd forintot kellene kifizetni a pályázóknak.

Az NFÜ heti átlagban 174 pályázatot bírál el, a múlt héten 200 felett volt a bírálatok száma, igaz, a beérkező pályázatok is csúcsot döntöttek – köszönhetően az új „sikerpályázatnak". Tóth Tamás elmondta, az NFÜ a múlt héten 1300 pályázatot fogadott be, ebből 800 a telephely-fejlesztési, sikerpályázatra érkezett.

Az új szabályok még szigorúbb keretek közé szorítja az elbírálást. Az NFÜ csak egyszer engedélyezhet hiánypótlást, amelynek idejére megszakad a határidő, azaz nem tudják az elbírálók így húzni az időt. Ha kicsúszik a bírálati időből, a támogatott pályázatok esetében az NFÜ késedelmi kamatot köteles fizetni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Vállalkozó 2011-10-01 19:52
Ez jó hír. Pörgessék.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?