Hirdetés
Új pályázat ipari parkok fejlesztésére
2011. augusztus 29. hétfő, 08:00
ipari_parkÜdvözlik az ipari parkok működtetői az Új Széchenyi Terv hamarosan kiírásra kerülő új  pályázatát, a jelenlegi világgazdasági környezetben azonban  többségük kivár a fejlesztéssel – derül ki az IPE - Ipari-,  Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület és a  MultiContact Consulting Kft. közös felméréséből.

 

Augusztus elején zárult az első körben november 30-ig beadható  ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása  című  pályázat társadalmi egyeztetése. Ipari parki fejlesztésekre ipari park címmel rendelkező, illetve ipari parkot működtető vállalkozás vagy nonprofit szervezet, míg inkubátorház fejlesztésre a tulajdonos vagy üzemeltető igényelhet 50-400 millió Ft támogatást, 40-70%-os önerő biztosítása mellett.

Az IPE már a nyári  uborkaszezonban  felhívta a hazai ipari parkok vezetőinek figyelmét az új lehetőségre, egyúttal felmérte az igényeket és lehetőségeket. A MultiContact Consulting Kft.-vel közösen, mintegy 150 ipari park megkeresésével készült felmérés során kiderült, hogy a döntéshozók jó lehetőségnek tartják az új pályázatot, azonban többségük még kivár a bővítéssel. A megkérdezettek kb. egyharmada tervez fejlesztést, azonban csak nagyjából minden tizedik tartja reálisnak a pályázat novemberi benyújtását.

Elsősorban a szükséges önerő előteremtése jelent problémát, amit leginkább csak új cégek betelepülése oldana meg. A potenciális pályázók szigorúnak tartják azt a kötelezettség-vállalást, hogy a fejlesztett terület (ingatlan-fejlesztés esetén) 80, illetve(alap-infrastruktúra kiépítésekor) 60 százalékát bérbeadással kell hasznosítaniuk, az eladás nem lehetséges.

Jelenleg itthon mintegy 200 ipari park működik. A hazai ipari termelés harmadát, míg az ipari foglalkoztatás negyedét az ipari parkokba települt cégek adják. Az ipari parkok negyedét önkormányzatok működtetik, azonban a jelenlegi pályázaton ők nem indulhatnak. Erre a problémára az IPE is rámutatott a társadalmi egyeztetés során.

Az 1994-ben megalakult IPE - Ipari-, Tudományos-, Innovációs- és Technológiai Parkok Egyesület főbb prioritásait a tőkeszervezés, az innováció, a kis- és középvállalkozók betelepítésének előmozdítása és tudományos parkok létesítése jelentik. A megvalósításban meghatározó szerepet kap az ipari parkokat és az ott dolgozó szervezeteket segítő IPE Tanácsadó Hálózat. A magyar tulajdonú MultiContact Consulting Kft. 2002 óta van jelen a pályázati tanácsadási piacon. Emellett megvalósíthatósági tanulmányokat készít, valamint szervezetfejlesztési, hatékonysági és egyéb szakmai tanácsadást végez. A cég közreműködésével valósult meg a budaörsi BITEP, az M5 Gyál és a budapesti Ikarus ipari park, valamint az EL-TECH technológiai inkubátorház fejlesztése.

MTI-OS


Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?