Hirdetés
Hátrányos helyzetű települések vállalkozásfejlesztési támogatása
2020. október 09. péntek, 06:00

gyorgy laszlo tmElkezdődött a társadalmi egyeztetés a hátrányos helyzetű településeken működő kis- és mikrovállalkozások fejlesztési támogatásáról. A pályázat a tervek szerint 2 és 10 millió forint közötti összeggel segítheti a szabad vállalkozási zónák 1202 településén működő társaságokat.

További 162 felzárkózó településen 60 millió forint a felső határ, ám ez mindkét esetben módosulhat a visszajelzések alapján – közölte a az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, a bejelentést tevő György László (képünkön). A támogatási intenzitás 70 százalék, a pályázat január elején kezdődhet. Az államtitkár kiemelte, hogy mind a pályázatírás, mind a projektmenedzsment költsége elszámolható.

A felhívás ágazati korlátozásokat sem jelöl ki, vagyis a termelő cégek mellett kereskedelmi, szolgáltató és építőipari vállalkozók is pályázhatnak új eszközök, berendezések, gépek vásárlásával, ingatlanfejlesztéssel. Az elnyert összeg az alkalmazottak munkabérére, képzésére vagy informatikai fejlesztésekre is fordítható. A Kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programba, és a Felzárkózó települések programba tartozó falvak vállalkozásai, szociális szövetkezetei előminősítésen vesznek részt, amelyben az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. segíti őket.

György László a gazdasági működőképesség fenntartásával indokolta a támogatást. Értékelése szerint a gazdaságvédelmi akcióterv rövidtávon már biztosan sikeres, de közben arra is figyelni kell, hogy a munkahelyek megőrzésére fordítható támogatások az ország minden részére eljussanak. Mint fogalmazott, a kormány a vállalkozások üzleti és működési feltételeinek javításával a hátrányos helyzetű térségek népességmegtartó erejét növeli.

Az államtitkár külön kiemelte, hogy a beruházási támogatásokkal együtt a kormány új munkahelyek létrehozására tízszer nagyobb összeget fordított, mint a meglévők védelmére. Ennek is köszönhető, hogy az augusztusi adatok alapján a foglalkoztatottak aránya meghaladta a 4,5 milliót, ez mindössze 18 ezerrel marad el az egy évvel korábbitól.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés