Hirdetés
60 ezer eurót kaphatnak a zöldülni vágyó önkormányzatok
2020. szeptember 14. hétfő, 08:30

eucfAz EUCF – Városokkal a városokért – a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása című európai projekt első felhívására 2020. október 2.-ig várják a települési önkormányzatok és önkormányzati társulások pályázatait. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik a környező, a támogatásért velünk versengő országokban még kisebb az érdeklődés, így az első forduló pályázói nagyobb eséllyel juthatnak hozzá a támogatáshoz.

Pályázati kiírás célja, hogy lehetőséget biztosítson városoknak, településeknek illetve azok konzorciumainak éghajlatvédelemmel, megújuló energiával kapcsolatos konkrét beruházási koncepciók kidolgozására.  A program olyan települési önkormányzatok számára biztosít lehetőséget, melyek rendelkeznek SECAP-pal, SEAP-pal vagy konkrét célkitűzéseket tartalmazó helyi klímastratégiával.

Az EUCF ösztönzi az önkormányzatok összefogását is, így kisebb helyi önkormányzatoknak – erőforrásaik egyesítésével – lehetőségük van közös támogatási kérelmek benyújtására is.

Az EUCF nem a tényleges beruházásokat finanszírozza, hanem azok megfelelő előkészítését – (műszaki) megvalósíthatósági tanulmányok, jogi, gazdasági és pénzügyi elemzések, kockázatelemzés, stb. – egy beruházási koncepció kidolgozása révén.

Az EUCF projekt ideje alatt összesen négy alkalommal lehet pályázatot benyújtani a támogatási keretre, így a jelenleg nyitott (2020. május 25. – 2020. október 2.) felhíváson túl az alábbi időszakokban lehet a továbbiakban pályázni:

  • 2021. március-április
  • 2021. október-november
  • 2022. május-június

Az értékelés öt kritériumra támaszkodik:

  • beruházás mértéke
  • energiamegtakarítás volumene
  • irányítási struktúra kialakítása
  • érdekelt felek bevonása
  • az EUCF célkitűzéseivel való összhang

Az első kiírásra benyújtott pályázatok elbírálása 2020 decemberében zajlik. Azok, akik lemaradnak az éppen elérhető kiírásról vagy sikertelenül pályáznak rá, minden következő nyitott időszakban beadhatják pályázati anyagukat. Az esetlegesen sikertelen pályázatokról a bírálók visszajelzést küldenek, mely alapján módosítható – az újbóli beadásra kerülő – pályázat.

A pályázatot angol nyelven, online kell benyújtani, ugyanakkor elkészítéséhez magyar nyelven szakmai segítséget, tájékoztatást lehet kérni a hazai nemzeti szakértőtől. Hazai nemzeti szakértő: Vadovics Kristóf – GreenDependent Intézet. Telefon: 20-512-1886, e-mail:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

EUCF – European City Facility – Városokkal a városokért – helyi fenntartható energetikai beruházások támogatása program honlapja  >>

I. pályázati felhívás – határidő 2020. október 2.

Az Éghajlatvédelmi Szövetség magyar nyelvű tájékoztató webináriuma a pályázati lehetőségről

További részletek az EUCF programról magyarul

(Greeninfo)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés