Hirdetés
Önkormányzati pályázat: mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramra
2019. június 14. péntek, 06:00

nagyistvan fmMinden korábbinál nagyobb volumenű mezőgazdasági közfoglalkoztatási és szociális földprogramot indít a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. A kormány kiemelt célja a magyar falvak támogatása, agrárgazdasági potenciáljuk növelése és az, hogy az állami földek használatához minél több helyi közösség hozzáférjen.

A meghirdetett program a vidéki foglalkoztatási lehetőségek bővítését, a települési önkormányzatok földhasznosítási lehetőségeinek kiszélesítését, a helyi mezőgazdasági termelés elősegítését és a helyben előállított agrártermékek arányának növelését szolgálja – mondta Nagy István agrárminiszter (képünkön). Ismertette, hogy az önkormányzatok mintegy 500 ingatlan 5 éves ingyenes használati jogát szerezhetik meg, így a helyi közösségek tartós használatába közel 1400 hektár állami föld kerülhet.

A pályázatokat 2019. június 30-ig lehet benyújtani a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez.

A miniszter kitért arra, hogy az NFA, a Magyar Falu Program célkitűzéseivel összhangban, több hónapos szakmai előkészítő munkával felmérte azokat a Nemzeti Földalapba tartozó földeket, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy szociális célokat is megvalósítva vagy a közfoglalkoztatás céljainak megfelelve bővítsék a települések agrárgazdasági lehetőségeit. Rét, szántó, legelő, gyümölcsös, szőlő, fásított terület, nádas és kert művelési ágú ingatlanokra, valamint mezőgazdasági célú felépítménnyel rendelkező földrészletekre is pályázhatnak az önkormányzatok – sorolta.

Az 5 éves kizárólagos földhasználati időszak nemcsak az agrártámogatások teljes körű elérhetőségét teszi lehetővé, hanem azt is, hogy egy-egy település komolyabb pályázatokon tudjon indulni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés