Hirdetés
Ötmilliárdos pályázati csomag önkormányzati fejlesztésekre
2019. április 10. szerda, 07:00

pogacsastibor03Idén is pályázhatnak az önkormányzatok intézményfejlesztésekre, sportfejlesztésekre, valamint út- és járdafelújításra, a pályázat keretösszege ötmilliárd forint – jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Intézményfejlesztésre 2 milliárd forint, sportfejlesztésre félmilliárd forint, út- és járdafelújításra 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre; a forrás az igények függvényében emelhető – közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor. Emlékeztetett: a Belügyminisztérium (BM) évek óta támogatja ezeket az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek nem uniós „nagyprojektek”, hanem az általános működéshez szükséges karbantartások, felújítások.

Az intézményfejlesztés során a bölcsődei és óvodai ellátás, illetve az egészségügyi alapellátás feltételeinek javítását, a polgármesteri hivatalok fejlesztését támogatják. A már meglévő intézmények felújítása a cél – hangsúlyozta az államtitkár, jelezve: óvodafejlesztések esetén idén már elfogadják azokat a pályázatokat, ahol felújítás nyomán belső átalakítással bővül az intézmény befogadóképessége. A pályázati kiírás szerint előnyt élveznek többek között a fenntartási költségek csökkentését célzó fejlesztések, felújítások (nyílászárócsere, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés) és azok, ahol akadálymentesítés történik.

A sportlétesítmények fejlesztésénél a cél az iskolai, óvodai, esetleg a szabadidős sporthoz kapcsolódó sportudvarok, tornatermek fejlesztése. Ez megvalósulhat sporteszközök beszerzésével vagy az épület állapotának javításával, például a fűtés korszerűsítésével. Elsősorban azokat a pályázatokat támogatják majd, ahol a sportlétesítmény több település kiszolgálására, több sportág befogadására alkalmas, és amelyekkel bővül a fogyatékossággal élők sportolási lehetősége.

Az államtitkár közölte: évek óta a legnagyobb igény az út- és járdafelújítások támogatására van. Idén is a meglévő utak felújítását támogatják. A fővárosi önkormányzatok 50 millió forintra pályázhatnak, a megyei jogú városok 40 millió forintra, a kisebb települések 15-30 millió forintra. A belterületi utak, járdák, hidak esetében azokat a pályázatokat támogatják, amelyek a tömegközlekedés által igénybe vett utak felújítására irányulnak.

A pályázatok benyújtásának határideje május 31-e. A tervek szerint a pályázatokat a nyár folyamán elbírálják. A támogatással 2020. december 31-éig kell elszámolniuk az önkormányzatoknak.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés