Hirdetés
Magyar falu program: orvosi praxisok fejlesztése
2019. március 27. szerda, 07:00

orvosOrvosi rendelőre, orvosi szolgálati lakásra és orvostechnikai eszközökre fordítható, tizenegymilliárd forint keretösszegű pályázati kiírással folytatódik a Magyar falu program. A kormány célja az alapellátás átalakítása. Ennek fontos eleme a kistelepüléseken lévő családi orvosi praxisok fejlesztése.

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar falu program most kiírt pályázatait. Szolgálati lakások építésére 5 milliárd forint, orvosi rendelők felújítására 4 milliárd forint, orvosi eszközök beszerzésére 2 milliárd forint áll ezekben rendelkezésre.

Jelentős probléma a kistelepüléseken a háziorvoshiány, mert a többi között nem megfelelő az infrastruktúra – mondta a miniszter. A kormány célja, hogy a hátrányos helyzetű kistelepüléseken élők is olyan ellátáshoz juthassanak, mint a nagyobb településeken élők. A szolgálatilakás-program 5 milliárd forintos keretet kínál az önkormányzatoknak, a lakásban az orvos a szolgálati ideje alatt ingyen lakhat. Támogatják azokat a pályázatokat, amelyek esetében a lakáshoz kapcsolódóan orvosi rendelőt is kialakítanak.

Az orvosi rendelők felújítására, bővítésére, újak építésére szánt 4 milliárd forintból felújításra, bővítésre legfeljebb 30 millió forint, új, többcélú intézmény megvalósítására (ahol a háziorvosi rendelő mellett gyermekorvosi, fogorvosi, védőnői ellátás is lenne) 125 millió forint a maximális támogatás. A bútorok beszerzésére legfeljebb 8 millió forint fordítható.

Az orvosi eszközök beszerzésére költhető 2 milliárd forintból a maximális támogatási összeg projektenként 5 millió forint.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár elmondta: a Magyar falu program célja, hogy megállítsák a kistelepülések fokozott népességelvándorlását, és ezt komplex módon tegyék, ezért nem egy-egy célterületet fejlesztenek. Megjegyezte: a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre 75 milliárd forint áll rendelkezésre. Tájékoztatása szerint a most kiírt pályázatok nyomán 100-130 háziorvosi rendelő újulhat meg, és 600-700 település lehet a kedvezményezettje az orvosieszköz-beszerzési programnak.

A kiírások megjelentek, a pályázatokat április 26-ától május 27-éig lehet benyújtani, s azokat a tervek szerint 60 nap alatt elbírálják. A pályázatokkal kapcsolatos információkat a kormány hivatalos honlapján teszik közzé.

Ossza meg a bejegyzést