Hirdetés
Önkormányzati adókörkép PDF Nyomtatás
2016. november 14. hétfő, 09:00

malacpA helyhatóságok 2015 eleje óta vethetnek ki közterhet szinte bármire, ami eszükbe jut, hogy bevételeiket növeljék. Bodonhely, Pilisjászfalu, Gamás és Látrány vezetői például úgy döntöttek, hogy toronyadót vezetnek be. Taktaharkányban a mocsaras területekre jellemző nádasok után kell fizetni, Magyarlakon pedig a traktorokat és pótkocsikat adóztatják meg. Az új közterhek egy részéből azonban egy fillér sem folyik be az önkormányzati kasszákba.

100 milliót nem fizettek be

Pilisjászfalu önkormányzata tavaly vetette ki, s idén novemberben már vissza is vonta a magas építményekre vonatkozó toronyadót. Értelmetlen volt kivetni, hiszen a tervekkel ellentétben nem sikerült a mobilszolgáltatókat megregulázniuk, és a százmillió forintos remélt bevételből egy fillér sem folyt be a falu kasszájába. – Olvastuk, hogy máshol van toronyadó, és mivel nálunk három mobilszolgáltatónak is van átjátszója, gondoltuk, bevezetjük mi is. A harminc méternél magasabb tornyok megadóztatására vonatkozó rendeletet tavaly hoztuk. Méterenként egymillió forintot határoztunk meg, így mintegy 100 millió forintos bevételre számítottunk. Mégsem fizetett senki sem – summázza a rövid életű szabályozás tündöklését és bukását Bányai József (Fidesz–KDNP), az 1400 lakosú település polgármestere.

Pilisjászfaluval ellentétben korántsem tervezte jelentős összegre a toronyadóból származó bevételét a Somogy megyei Gamás önkormányzata, ám a „sűrű fillér” sem folyt be a falu kasszájába. A 20-30 méter közötti tornyokra évi 1 millió 250 ezer forintot állapított meg a testület, a nyolcvan méter fölötti épületek esetén pedig 2 millió 750 ezer forintra rúgott volna a befizetendő összeg. Persze senki sem akarta a faluban megépíteni az Eiffel-torony egynegyedére kicsinyített mását, így a közteher okafogyottá vált. Megkeresésünkre Gál Marianna jegyző annyit közölt, hogy az építményadó nem sikeres, ezért még novemberben újratárgyalják ezt a kérdést. Információink szerint Bodonhelyen és Látrányban sem eredményezett bevételt a magas építményekre kivetett helyi sarc.

Pilisjászfaluban több család is tart lovat. Az önkormányzat azt is kiszámolta, hogy egy állat hét tonna trágyát termel évente, azt pedig nem lehet tudni, hogy hová kerül ez a mennyiség – így a lovakra is évi 150 ezer forintos adót vetettek ki. Bevették a rendeletbe a pónilovakat is, nehogy valaki kibújót találjon a kötelezettség alól. Ebből az adónemből, az elhíresült „pónilóadóból”egymillió forint bevételre számítottak, ám mivel senki sem fizette be, sőt az érintettek az ombudsmanhoz fordultak, a novemberi testületi ülésen ezt is eltörölték.

Traktorozni muszáj

Találni azonban sikeres kezdeményezéseket is. A Szentgotthárdtól öt kilométerre fekvő Magyarlak a traktorokat és a pótkocsikat adóztatja meg. Monek Gyulától, a 762 lelkes település független polgármesterétől megtudtuk: a hozzájuk tartozó önkormányzati utak és mellékutak állapota nagyon rossz, javításukra a falu szűkös költségvetéséből kell áldozni. Mivel nem a kerékpárosok és személyautók tehetnek az utak süllyedéséről, kerékvájatok kialakulásáról, hanem a nehéz járművek, a képviselő-testület döntése értelmében 3,5 tonnás súlykorlátozó táblákat helyeztettek ki.

A behajtási tilalom alól azok a traktorral, pótkocsis teherautóval közlekedő gazdák kapnak felmentést, akik behajtási engedélyt kérnek az önkormányzattól. Annak ára kilowattonként (1 kw = 1,34 lóerő) 300 forint, így ebben az évben már több százezer forint bevételük keletkezett. Monek Gyula hangsúlyozta: a rendelet alkotásakor arról is határoztak, hogy a befolyt pénzt kizárólag az utak állapotának javítására fordíthatják, így az idén már többször kátyúztak.

A nádasokat megadóztató Taktaharkány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Taktaköz mocsaras területén fekszik. A 3600 lakosú település önkormányzata a 2016. február 15-i ülésén döntött a nádadó bevezetéséről. A testületi ülés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy „nem a helyi lakosok rovására történik az adó kivetése”. Azt a külterületen fekvő nádasokra vagy mocsárként nyilvántartott, legalább két hektár területű földekre vetették ki. Az adó sikerességével kapcsolatban Szemán Ákos (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta, hogy a 48 hektárnyi nádast telente learatták a tulajdonosok, ám gépeik az önkormányzati utakon közlekedtek, s igencsak megrongálták azokat. Ezért találták ki a nádadót, amely voltaképpen sikeres, hiszen több tízezer forint került így az önkormányzat kasszájába. Éppen ezért eszükben sincs megszüntetni azt.

(Magyar Nemzet)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak úgy mellékesen - a magyar adófizetői pénzekből a kormány támogatja a határo... Tovább...
 • Igen! velünk senki sem foglalkozik.A tanárok, orvosok, ..stb többszörösét keresi... Tovább...
 • Csak jelzem a kormánynak, hogy a költségvetési törvényben a köztisztviselői ille... Tovább...
 • 3/3 Tovább...
 • Az évszázad vicce... Tovább...
 • Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás á... Tovább...
 • Ebből is látszik, hogy a kormány -respekt azoknak akik támogatták-menn yire érzi... Tovább...
 • Ha az önkormányzatok bedőlnek/csődbe mennek, akkor az ország is bedől, mert mind... Tovább...
 • A kormány elvonta az önkormányzatok legnagyobb bevételeit - iparűzési adó, gépjá... Tovább...
 • Pontosabban - az idén sem. Ezért vannak leszegényedve a falvak, kisebb városok ö... Tovább...
 • A szakszervezetne k április 3-ra és 4-re kellett volna országos sztrájkot hirdet... Tovább...
 • Öröm olvasni, hogy a közszférában dolgozók bére ilyen jelentős mértékben emelked... Tovább...
 • Reméljük este 10-kor már kihitdetik ezt a jogszabály módosítást!!! Tovább...
 • A kormány nem segít, ideje bezárni mindent az önkormányzatokn ak, meg éjszakára ... Tovább...
 • Lehet még lentebb? Tovább...